Planeta

Svetski lideri saglasni da seča šuma prestane do 2030: Šume upijaju oko 30 odsto emitovanog ugljen dioksida

Komentari

Autor: FoNet

02/11/2021

-

19:18

Svetski lideri saglasni da seča šuma prestane do 2030: Šume upijaju oko 30 odsto emitovanog ugljen dioksida
Svetski lideri saglasni da seča šuma prestane do 2030: Šume upijaju oko 30 odsto emitovanog ugljen dioksida - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Učesnici konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Glazgovu obećali su da će do 2030. godine okončati seču šuma i eroziju zemljišta i da će smanjiti emisiju metana, kako bi se usporile klimatske promene.

Više od 100 zemalja koje čine 70 odsto svetske ekonomije, među kojima su i Srbija i Crna Gora, podržalo je inicijativu Sjedinjenih Država i Evropske unije da se emisija metana smanji za najmanje 30 odsto do 2030. godine, u odnosu na nivo iz 2020.

"Jedna od najvažnijih stvari koju možemo da uradimo u ovoj odlučujućoj deceniji da bismo dostigli cilj da se Zemlja do kraja veka ne zagreje više od jednog i po stepena je da smanjimo emisiju metana što je brže moguće", rekao je američki predsednik Džo Bajden u obraćanju učesnicima skupa u Glazgovu, prenosi Rojters.

Metan se kraće zadržava u atmosferi od ugljen dioksida, ali neuporedivo više zagreva našu planetu i procenjuje se da je odgovoran za trećinu globalnog zagrevanja, zbog čega je smanjenje njegovog emitovanja u atmosferu jedan je najboljih načina da se uspore klimatske promene.

Od deset najvećih emitera metana na svetu, obavezu da to smanje za 30 odsto do kraja decenije prihvatili su Brazil, Sjedinjene Države, Indonezija, Nigerija, Pakistan i Meksiko, ali na to nisu pristali Kina, Rusija, Indija i Australija.

Ni za države koje su to prihvatile, međutim, smanjenje emisije metana nije pravno obavezujuće.

Zajedničko saopštenje o zaustavljanju seče šuma prvog dana samita podržali su Brazil, Indonezija i Demokratska Republika Kongo, u kojima se nalazi oko 85 odsto svetskih šuma, preneo je Glas Amerike.

Prema podacima Svetskog centra za resurse, šume upijaju oko 30 odsto emitovanog ugljen dioksida i na taj način usporavaju zagrevanje, ali taj prirodni štit polako nestaje zbog sve veće seče.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet