Planeta

"Ako mogu da podignem avion u nebo, mogu sve": Avganistanska pilotkinja odbija da se "prizemlji" zbog talibana

Komentari

Autor: Guardian

16/11/2021

-

22:54

"Ako mogu da podignem avion u nebo, mogu sve": Avganistanska pilotkinja odbija da se "prizemlji" zbog talibana
"Ako mogu da podignem avion u nebo, mogu sve": Avganistanska pilotkinja odbija da se "prizemlji" zbog talibana - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Mohadeze Mirzae je prvi i najmlađi ženski pilot na komercijalnim letovima iz Avganistana, koja je zbog talibana morala da izbegne iz zemlje. Pre tri meseca ostavila porodicu i posao iz snova u Avganistanu, a trenutno se nalazi u malom stanu u Bugarskoj u kojem razmišlja šta dalje.

"Danas ne znam kuda da idem, ali ne odustajem. Počela sam da se prijavljujem za poslove pilota bilo gde jer znam da moram da se vratim letenju", rekla je ona za Gardijan, telefonom iz Sofije.

Kada su se pojavile vesti da su talibani zauzeli Kabul, Mirzae je već bila na aerodromu u uniformi, pripremajući se za večernji let za Istanbul. Otišla je od kuće rano tog jutra i pozdravila majku i dve sestre.

Međutim, avion nikada nije poleteo. Dok su hiljade Avganistanaca upadale na međunarodni aerodrom u Kabulu, očajnički želeći da napuste zemlju, njen let je preusmeren na ukrajinsku prestonicu Kijev, ali ovoga puta je Mirzae letela u svojstvu putnika.

"Sećam se da je bio mrak. Osećala sam bujicu emocija jer se sve dogodilo tako brzo. Nisam mogla da verujem da je Kabul pao. Kada sam ujutru izašla iz kuće i pozdravila se sa porodicom, nisam ni mogla da zamislim da ću te večeri otići zauvek. Videla sam kako se moja zemlja raspada", priseća se ona.

 

Samo nekoliko meseci ranije, Mirazae je bila na naslovnim stranama novina kao jedan od pilota Kam Air Boeing 737, prvog leta u zemlji sa isključivo ženskom posadom.

"Bilo je to veliko dostignuće za Avganistan i uopšte za avio-industriju kojom dominiraju muškarci", kaže ona.

Tada je verovala da je promena unutar konzervativnog društva u zemlji moguća i da će ona i avio-kompanija biti deo toga. Ali, kada su talibani uspostavili samo mušku vladu u kojoj su stotine žena uklonjene sa svojih radnih mesta, Mirzae kaže da joj je oduzeta nada za budućnost.

"Avganistanke su činile velike stvari tokom proteklih decenija. Iskoristile smo sve prilike koje su nam se pružale. Borile smo se za svoja prava i postigle velike uspehe. Nadala sam se da nam se otvorio prozor. Prilazile su mi mnoge mlade žene koje su takođe sanjale da postanu piloti", kaže ona i dodaje:

"Sa talibanskim preuzimanjem vlasti je sve nestalo. Oni su ista varvarska grupa kao i u prošlosti i žele da ućutkaju žene. Ako odustanem od svoje strasti, oni su postigli svoj cilj"

 

 

Mirzae je pohađala avganistanko-tursku Marif školu u Kabulu, ali je poslednju godinu završila u Port Kolbornu u Kanadi gde je prvo razmišljala u karijeri u avijaciji.

Ostala je u Kanadi još godinu dana nakon studija, radeći kao blagajnica i barista da bi skupila novac za časove letenja.

"Instruktor letenja mi je rekao 'ti imaš kontrolu, pa upravljaj avionom' pre nego što sam prvi put poletela. Bila sam nervozna, ali sam se osećala slobodnom. Mislila sam, ako mogu da podignem avion u nebo, mogu sve"

Vrativši se u Avganistan, Mirzae je razgovarala sa avio-kompanijama da vidi može li da nastavi obuku, ali su svi u početku rekli ne.

"Stalno sam ih nervirala", smeje se i nastavlja:

"Kam Air, jedan od avganistanskih avio-prevoznika, odlučio je da mi pruži šansu i ja sam to svhatila veoam ozbiljno"

Ona je u septembru prošle godine postala prva žena pilot komercijalne avio-kompanije u Avganistanu, koja je letela za Tursku, Saudijsku Arabiju i Indiju.

 

 

Mirzae je mogla da otputuje u Bugarsku sa već postojećom vizom, koja je istekla, nakon čega joj je savetovano da potraži azil.

Njena majka i sestre su takođe evakuisane iz Avganistana za Albaniju, istog dana kada je odjeknula eksplozija ispred aerodroma u Kabulu koja je ubila skoro 200 ljudi i ranila stotine drugih.
Većina njenih prijatelja je sada raštrkana širom sveta.

"Dok sam studirala, mama mi je uvek govorila da se vratim u Avganistan i radim za svoju zemlju. Delila sam njeno uverenje. Ali sada, iako bih volela da se vratim, ne mogu. U Avganistanu više nema mesta za žene poput mene. Izgubila sam posao, dom, prijatelje - sve", ističe i dodaje:

"Nadam se da će mi druga avio-kompanija dati šansu da nastavim karijeru. Mnogo mi je toga oduzeto, ali boriću se za svoju strast. To je ono što čini moj identitet"

 

Komentari (0)

Svet