Planeta

Besni rat na istoku Avganistana, talibani rešeni da iskorene teroriste Islamske države

Komentari

Autor: Jutarnji

24/11/2021

-

18:53

Besni rat na istoku Avganistana, talibani rešeni da iskorene teroriste Islamske države
Avganistan, Kabul - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su proširili borbu protiv ogranaka terorističke grupe Islamska država u Afganistanu, premeštajući stotine dodatnih talibanskih boraca u pokrajinu Nangahar na istoku zemlje. 

Trenutno je više od 1.300 dodatnih talibanskih boraca raspoređeno u pokrajini u poslednjih mesec dana, prema informacijama talibanskih sigurnosnih zvaničnika, prenosi Vašington Post.

Noćni napadi talibana protiv osumnjičenih pripadnika Islamske države Korasan su u porastu, a mnogi od stotina uhapšenih nestali su ili su pronađeni mrtvi, barem tako svedoče stanovnici Džalalabada i talibanski borci.

"Borba je teška i ponekad brutalna, ali moramo da iskorenimo Daeš, ne samo u Avganistanu, nego i u celom svetu - rekao je Kari Nurulah Fateh, talibanski borac pod obaveštajnim krilom grupe u Džalalabadu, prestonici provincije. Daeš je arapski akronim za Islamsku državu koja se koristi u Avganistanu.

Fateh je procenio da se u Džalalabadu svake sedmice uhapsi sedam do 10 osumnjičenih za terorizam, dok je oko šest ubijeno.

Tanjug AP/Petros Giannakouris

 

Otkad su talibani preuzeli vlast, Islamska država ojačala je regrutujući nove borce, postala je aktivnija pa se proširila u gotovo svim avganistanskim provincijama, procenuje UN.

Talas napada Islamske države širom Avganistana prvi je talibanski izazov za zaštitu sigurnosti od kad su preuzeli vlast u Kabulu.

Istovremeno eskalirajuća borba u Nangaharu preopterećuje talibanske vojne resurse. Islamska država počela je da napada Džalalabad nekoliko sedmica nakon što su talibani preuzeli vlast.

Lokalni talibanski zapovednici u početku su odgovorili tako što su ubili nekoliko optuženih saradnika i obesili njihova tela duž glavnih puteva i na prometnim raskrsnicama. Nekolicini su odrubljene glave. Nakon brutalnih ubistva nasilje se samo povećalo.

Tanjug/AP Photo/Ahmad Halabisaz

 

Neki stanovnici Džalalabada sada tvrde da će postupanje talibanske vlade podstaći ljude da se okrenu Islamskoj državi. Čelnici zajednice u Nangaharu molili su talibane da prekinu ubistva.

Na nedavnoj konferenciji za novinare, portparol talibana Zabihulah Mudžahid umanjio je važnost pretnje izjavivši da Islamska država nema nikakvu podršku među Afganistancima i da je s tom grupom sve već "delom rešeno"‘.

Na istoj konferenciji Kalil Hamraz, portparol talibanske obaveštajne službe, priznao je jačanje Islamske države jer su oni tokom napada talibana oslobođeni iz zatvora širom zemlje.

"Tokom pobede Islamskog emirata, mnogi zatvorenici Daeša, nažalost, uspeli su da pobegnu", rekao je. Ali, mesecima nakon toga Islamska država uspela je da uhvati oko 600 osumnjičenih za terorizam.

Procenjuje se da boraca Islamske države u Avganistanu ima između 2.000 i 3.500 - samo deo od otprilike 70.000 boraca u talibanskim redovima. Međutim, bezbednosni zvaničnici pribojavaju se da će napadi Islamske države rasti kako talibani budu 

Komentari (0)

Svet