Planeta

Analitičari upozoravaju: Severnokorejske podmornice su zastarele, ali nisu za potcenjivanje

Komentari

Autor: Tara Tomović

05/06/2021

-

11:52

Analitičari upozoravaju: Severnokorejske podmornice su zastarele, ali nisu za potcenjivanje
Analitičari upozoravaju: Severnokorejske podmornice su zastarele, ali nisu za potcenjivanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od svih konvencionalnih vojnih kapaciteta kojima Severna Koreja raspolaže, flota podmornica Mornarice Korejske narodne armije (KPA) nije za potcenjivanje.

Iako su, kao i drugi elementi vojnih kapaciteta KPA, i podmornice uglavnom zastarele i ne bi se čak ni mogle porediti sa komšijskim, južnokorejskim, one bi mogle da predstavljaju veliki izazov u potencijalnom sukobu sa stranim silama, prenosi Insajder.

Prema Ministarstvu odbrane, Severna Koreja upravlja jednom od najvećih podvodnih flota na svetu, koja se sastoji od otprilike 70 napadačkih, patuljastih i obalskih podmornica.

profimedia

 

Tu flotu čine prvenstveno starija plovila, uključujući 40 obalskih podmornica klase Sang-O i Sang-O II, 20 podmornica klase Romeo i 20 mini podmornica klase Lugo i Lono. Pored toga, mornarica KPA trenutno upravlja samo podmornicom za balističke rakete klase Gorae.

Takođe se veruje da Severna Koreja razvija novu podmornicu sa balističkim projektilima, sposobnu da nosi do tri balističke rakete koje se mogu lansirati sa nje.

Šta bi se desilo u slučaju sukoba?

Pretnja od severnokorejskih podmornica proizilazi manje iz njenih individualnih mogućnosti, a više iz ukupnog kapaciteta celokupne flote jer bi, u slučaju sukoba, Severna Koreja verovatno koristila taktiku zarona.

Na početku sukoba, Severna Koreja bi verovatno rasporedila svoje podmornice prema glavnim južnokorejskim lukama i koristila bi ih za ometanje pomorskog saobraćaja i trgovine, postavljanje mina i za napad na neprijateljske brodove.

Ipak, svojevrsna pretnja severnokorejskim podmornicama jesu geografske karakteristike u vodama pored Korejskog poluostrva, a posebno u Istočnom moru gde bi "rat podmornicama" bio dosta izazovan.

 

profimedia

 

Međutim, najveća pretnja od severnokorejskih podmorica može doći zbog njihove potencijalne upotrebe kao alata za vojnu agresiju ili prinudu.

Severna Koreja je u prošlosti uspešno iskoristila podmornicu za potapanje južnokorejske korvete ROK Cheonan 2010. godine, ispalivši torpedo koji je usmrtio 46 južnokorejskih mornara na brodu.

Podmornice Severne Koreje takođe su u stanju da se koriste za inflitraciju severnokorejskih snaga za specijalne operacije u Južnu Koreju.

Za sada pak, analitičari smatraju da severnokorejske podmornice ne predstavljaju veliku pretnju, ali da njihov potencijal ne treba potcenjivati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet