Planeta

Deset životinjskih vrsta koje bi uskoro mogle nestati - od nekih je ostalo svega 10 jedinki na celoj planeti

Komentari

Autor: Euronews

03/02/2022

-

20:47

Deset životinjskih vrsta koje bi uskoro mogle nestati - od nekih je ostalo svega 10 jedinki na celoj planeti
Deset životinjskih vrsta koje bi uskoro mogle nestati - od nekih je ostalo svega 10 jedinki na celoj planeti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nestanak divljih životinja je globalni problem. Mnogo ističu krivolov kao problem, ali gubitak staništa i zagađenje životne sredine su takođe glavne ubice.

Klimatske promene će dovesti do toga da jedna od šest vrsta bude zauvek izgubljena ako ne preduzmemo mere, pokazalo je istraživanje iz 2015. godine

Prema podacima Svetskog fonda za divlje životinje (VVF), trenutno je 17 životinja na listi ugroženih, uključujući tri vrste nosoroga, šest primata i dve velike mačke.

Pet vrsta na listi ima otprilike 100 jediniki ili manje, uključujući Saolu, od kojih samo oko 20 još luta planinama na granici Vijetnama i Laosa, prenosi Euronews.

Na drugoj strani, Vakuita je takođe na ivici izumiranja - kit koji se nalazi samo u severnom Kalifornijskom zalivu, a sada ih ima 10.

Iako su sve vrste na listi ugroženih VVF-a u opasnosti, neke od njih su na putu da potpuno nestanu. Etička turistička kompanija Volunteering Solutions napravila je zvaničnu listu kako bi otkrila koje vrste životinja ima najmanje na planeti.

10. Sunda Tigar

profimedia

 

Broj jediniki ovog tigra poreklom iz Indonezije, opada po stopi od 19 odsto svake decenije.

9. Sumatranski slon

profimedia

 

Kao jedna od tri priznate podvrste azijskog slona, sumatranski slon je takođe poreklom iz Indonezije i broj jedinki ove vrste opada 19 odsto svake decenije.

8. Bornejski orangutan

profimedia

 

 

Ovi visoko inteligentni orangutani su poreklom sa Bornea i nestaju po stopi od 20 odsto svake decenije.

7. Gorila istočne nizije

profimedia

 

Veličanstveni gorila istočne nizije, koji se ponekad naziva i Grauerova gorila, endemski je za planinske šume istočne Demokratske Republike Kongo. Njihova populacija se smanjuje po stopi od 24 odsto svake decenije.

6. Jangce kit bez peraja

profimedia

 

Ovaj redak i ugroženi kineski rečni kit nestaje po stopi od 33 odsto svake decenije.

5. Sumatranski nosorog

profimedia

 

Sumatranski nosorozi su najmanji od živih nosoroga i jedini azijski nosorog sa dva roga. Nažalost, svake decenije ih je 35 odsto manje.

4. Afrički šumski slon

profimedia

 

Afrički šumski slon je poreklom iz vlažnih šuma u ​​zapadnoj Africi i basenu Konga, a vrste je manje 47 posto svake decenije.

3. Kros river gorila

profimedia

 

Ovaj sve ređi majmun živi u šumovitim brdima i planinama graničnog regiona Kameruna i Nigerije na izvoru reke Kros (Nigerija). Vrsta se smanjuje po stopi od 51 odsto svake decenije.

2. Vakuita

profimedia

 

Vakuita je mali kit koji se nalazi samo u severnom Kalifornijskom zalivu (More Korteza) u Meksiku i životinja je koja uvek izgleda kao da se smeje. Broj jedinski je svake decenije 76 manji, što znači da će verovatno potpuno nestati do 2050. godine.

 1. Saola

profimedia

 

Saola, takođe nazvana azijski jednorog, je goveče i jedan od najređih velikih sisara na svetu. Živi u šumama u Anamitskom lancu Vijetnama i Laosa. Broj saola se svake decenije smanjuje za neverovatnih 80 odsto, što znači da će verovatno potpuno izumreti do 2050. godine.

Kako možete zaustaviti izumiranje vrsta?

Možda ne mislite da je sprečavanje izumiranja životinja oblast na koju možete da utičete. Ali, postoje male stvari koje možete učiniti i koje bi mogle značajno da utiču na divlje životinje širom sveta. Ako steknete samo nekoliko navika u kući, možete napraviti razliku u korist ugroženih vrsta.

Svetska fondacija za životinje saopštila je listu stvari koje možete da uradite: 

Ne koristiti jake hemikalije kod kuće

Toksične hemikalije koje se koriste u vešu, čišćenju, pranju posuđa i proizvodima za ličnu negu završavaju u podzemnim vodama, trujući vodeni svet i sve životinje koje se njima hrane.

Izaberite netoksične proizvode ili napravite svoje.

 Pravilno odlaganje otpada

Reciklirajte plastiku, papir, metalne limenke i staklo. Kada izvadite kantu za smeće, uverite se da je kesa dobro zatvorena kako slučajno ne biste bacali smeće.

Opasna jedinjenja kao što su tečnosti za automobile, farba, izbeljivač, baterije i pesticidi trebalo bi da se odlažu na odgovarajući način u specijalizovanim ustanovama, u suprotnom postoji opasnost da prođu u životnu sredinu i kontakt sa životinjama.

Sprečiti eroziju zemljišta

Preduzmite sve neophodne mere da sprečite eroziju zemljišta u vašem lokalnom području i zaštitite vodene resurse koje koriste divlje životinje u blizini.

Napunite svoju baštu autohtonim biljkama i zamolite lokalne stručnjake da vam pomognu u borbi protiv bilo koje invazivne biljne vrste. Zamenite toksične pesticide i herbicide sigurnijim opcijama. 

Podržite organizaciju koja se bori za spas ugroženih vrsta

Ako vam je mnogo stalo do spasavanja određenog ugroženog staništa ili vrste, potražite organizaciju koje se time bave i volontirajte ili donirajte.

Komentari (0)

Svet