Planeta

Trudo: Tražio sam ovlašćenja za vanredne situacije da bih okončao proteste i blokade graničnih prelaza

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

19:54

Trudo: Tražio sam ovlašćenja za vanredne situacije da bih okončao proteste i blokade graničnih prelaza
Džastin Trudo - Copyright Tanjug/AP/(Adrian Wyld/The Canadian Press

veličina teksta

Aa Aa

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je danas da je tražio ovlašćenja za vanredne situacije da okonča proteste koji su blokirali granične prelaze i centar Otave, jer predstavljaju ekonomsku pretnju koja šteti odnosima sa SAD.

Vlasti su obećale da će ukloniti stotine kamiondžija koji su paralizovali Otavu, što je Trudo ranije nazvao pretnjom demokratiji, preneo je Rojters.

Policija je počela da postavlja ograde oko nekih vladinih zgrada, a Trudo se prethodno u ponedeljak pozvao na Zakon o vanrednim situacijama dajući svojoj vladi širok spektar dodatnih privremenih ovlašćenja.

Tanjug/AP/Nathan Denette/The Canadian Press

 

"Blokade i okupacije su nezakonite. One su pretnja našoj ekonomiji, odnosima sa trgovinskim partnerima, pretnja su lancima snabdevanja i dostupnosti osnovnih potrepština poput hrane i lekova", rekao je Trudo u Donjem domu parlamenta.

Dok su demonstranti u početku protestovali protiv obavezne vakcinacije protiv kovida 19 za kamiondžije i drugih ograničenja, neki su rekli da se protive Trudou i da žele da ga izbace sa funkcije.

Policija u Otavi podelila je danas još letaka upozoravajući vozače kamiona i druge koji parališu centar grada da će se suočiti sa strogim kaznama.

Tanjug/AP/Nathan Denette/The Canadian Press

 

Postavljeno je oko 400 vozila, od kojih su neka parkirana ispred Trudoove kancelarije.

Loše vreme bi moglo da zakomplikuje delovanje policije.

U Otavi od jutros pada kiša, a meteorološka služba je saopštila da će ona kasnije prerasti u sneg i da se do petka ujutro očekuje do 30 centimetra snežnog pokrivača.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet