Planeta

Greška koja je skupo koštala japanski gradić: Mladić prokockao novac namenjen celom naselju

Komentari

Autor: AP

19/05/2022

-

22:54

Greška koja je skupo koštala japanski gradić: Mladić prokockao novac namenjen celom naselju
Greška koja je skupo koštala japanski gradić: Mladić prokockao novac namenjen celom naselju - Copyright Tanjug/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Novac koji je trebalo da bude namenjen malom japanskom gradu za pomoć domaćinstvima sa niskim primanjima, greškom prebačen na bankovni račin jednog stanovnika koji je celu sumu potrošio na onlajn kockanje.

Šo Taguči, 24-godišnji nezaposleni stanovnik grada Abu na zapadu Japana, uhapšen je u sredu, saopštila je policija, prenosi AP.

Policija je u četvrtak saopštila da je priznao da je potrošio većinu od 360.000 dolara. Prema novinskoj agenciji Kjodo, samo je 530 dolara ostalo na njegovom bankovnom računu nakon što je podigao novac 34 puta u nešto više od 10 dana.

Mladić je u trenutno pritvoru pod sumnjom za sajber prevaru. Taguči je navodno odbio zahtev grada da vrati novac, saopštila je policija.

Sredstva su služila za kovid subvencije siromašnima. Ukupno 463 domaćinstva u gradu Abu trebalo je da dobije po 100.000 jena, odnosno oko 780 dolara, a gradski zvaničnik je greškom podneo zahtev za transfer ukupnog iznosa na račun Tagučija, čije ime je bilo prvo na listi primalaca.

Gradski zvaničnici posebno istražuju kako je pogrešan transfer prošao nezapaženo, a greška je je izazvala talas kritika stanovnika.

Gradonačelnica Abua Norihiko Hanada u četvrtak je rekla novinarima da je hapšenje korak ka pronalaženju novca i da se nada da će sredstva biti vraćena u potpunosti.

Komentari (0)

Svet