Planeta

Brod bez kapetana nedeljama lutao od luke do luke: U toku istraga o sudbini pomorca

Komentari

Autor: CNN

20/06/2021

-

13:27

Brod bez kapetana nedeljama lutao od luke do luke: U toku istraga o sudbini pomorca
Brod bez kapetana nedeljama lutao od luke do luke: U toku istraga o sudbini pomorca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kapetan Anđelo Kapuro počeo je da pokazuje simptome koronavirusa već drugog dana plovidbe. Narednih pet dana 61-godišnji kapetan ležao je u svojoj kabini. Šest dana kasnije je preminuo, ostavljajući teretni brod "MV Ital Libera" bez kapetana. Posada nije znala šta da radi sa njegovim telom u situaciji kada je pretilo izbijanje zaraze na plovilu.

Šest nedelja italijanski brod je plovio u blizini Džakarte, glavnog grada Indonezije, bez mogućnosti da nađe luku koja bi bila voljna da preuzme telo kapetana uprkos ponovljenim pozivima za pomoć, prenosi CNN.

Tek je ovog meseca njegovo telo dopremljeno u Italiju gde njegova porodica zatražila objašnjenje o okolnostima njegove smrti.

Sa negativnim testom ušao na brod, a onda...

Kapuro je celog života plovio morima, a njegova supruga ga je pratila kad god je mogla. On je 27. marta preuzeo brod "Ital Libera" kojim je trebao da upravlja narednih 25 dana tokom puta u Aziju. Dan ranije je testiran i bio negativan na koronavirus. Letom do Dohe i Johanesburga stigao je u južnoafričku luku Durban 28. marta.

Nekoliko dana kasnije, 1. aprila, brod je zaplovio za Singapur. Sledećeg dana kapetan je počeo da oseća simptome koronavirusa. Imao je jak kašalj bolove u plućima, mišićima i kratak dah, naveli su članovi njegove porodice i dodali da ih je to veoma zabrinulo.

Od 7. aprila nije mogao da izađe iz kabine, dok mu je jedan od članova posade donosio hranu i lekove. Otežavajuća okolnost je što je on i jedini lekar na brodu, pored toga što je i bio kapetan.

Brod dug gotovo 300 metara prevozio je malu posadu od 20 članova jer je pandemija koronavirusa dovela do nedostatka pomoraca.

Kapuro se sam lečio dok je mogao, a kasnije je njegova supruga uspela da stupi u kontakt sa vlasnikom broda iz Tajvana. Zahtevala je od vlasnika da omogući da njen suprug dobije medicinsku pomoć i da ga, ako je potrebno, iskrcaju u najbližu bolnicu. Njen zahtev je odbijen, istakla je.

Kapuro se 11. aprila javio svom sinu da mu kaže da ne brine, sledećeg dana je preminuo.

Brod se nalazio na tri dana plovidbe od Singapura. 

Italijanska pomorska kompanija "Italija Maritima" izjavila je da su oni, kao i Ministarstvo spoljnih poslova Italije i više ambasada Italije apelovali na mnogobrojne zemlje da dozvole iskrcavanje tela pokojnog kapetana, ali su Indonezija, Singapur, Malezija, Tajland, Vijetnam Južna Koreja, Filipini i Južna Afrika uveli stroge mere zbog pandemije koronavirusa što je onemogućilo da se njegovo telo iskrca sa broda. 

Dok je brod bio ukotvljen u Džakarti, prvom oficiru i mornaru koji je bio u bliskom kontaktu sa Kapurom omogućeno je da se iskrcaju na obalu, ali nema informacija da li su možda i oni zaraženi.

Kompanija čiji je brod, 6. maja dala je saopštenje u kojem su potvrdili da je utvrđeno da je među posadom bilo zaraženih. Iz mera predostrožnosti brod je u luci Džakarta proveo 14 dana u karantinu, posle je stigao novi kapetan, naveo je Kapurov sin.

Advokat porodice tragično stradalog kapetana podneo je zahtev za pokretanje istrage.

(Preveo A. Todorović)

Komentari (0)

Svet