Planeta

Stanari mesecima upozoravali na loše stanje zgrade koja se srušila na Floridi: Uživo se moglo videti kako beton krcka

Komentari

Autor: CNN

29/06/2021

-

18:17

Stanari mesecima upozoravali na loše stanje zgrade koja se srušila na Floridi: Uživo se moglo videti kako beton krcka
Stanari mesecima upozoravali na loše stanje zgrade koja se srušila na Floridi: Uživo se moglo videti kako beton krcka - Copyright Tanjug AP/Gerald Herbert

veličina teksta

Aa Aa

Zgrada koja se iznenada urušila na Floridi bila je u lošem stanju godinama pre ovog tragičnog događaja. U prepisci predsednika odbora vlasnika zgrade Champlain Tovers South opisuje se propadanje zgrade od 2018. godine, kada su uočeni tragovi ozbiljnog oštećenja u garaži objekta. 

Predsednik skupštine stanara Žan Vodnicki poslao je pismo susedima 9. aprila.

“Beton ubrzano propada, ni krov nije u dobrom stanju pa bi ga trebalo popraviti“, napisao je u pismu Vodnicki, preneo je CNN.

Vodnicki je opisao da se moglo uživo videti kako beton krcka, što znači da je zbog rđe popustila gvozdena armatura koja drži čvrstinu.

U urušavanju dela zgrade prema poslednjim podacima poginulo je 11 ljudi. 

Tanjug AP/Gerald Herbert

 

Kada je upitan  da li je dobio pismo od Vodnickog, predsednik Champlain Towers South Erik de Mora rekao je da ga je dobio.

“Da, bile su potrebne popravke zgrade, moralo je štošta da se popravi, garaža je prokišnjavala, pojavile su se pukotine na balkonima. Bilo je potrebno uložiti novac u renoviranje, ali sada je kasno za to“, kazao je de Mora.

U proceni stanja zgrade iz 2018. godine uočeno je nekoliko nepravilnosti od kojih je najbitnije oštećenje ispod bazena, što je i navedeno u izveštaju.

“Voda koja je propuštala iz bazena izazvala je strukturno oštećenje i pucanje betona“, navedeno je u izveštaju, ali nije napisano da li je postojala opasnost od rušenja zgrade.

U pismu iz aprila navedeno je da je potrebno obezbediti 15 miliona dolara za renoviranje zgrade o čemu je trebalo da se raspravlja na sledećem sastanku. Navedeno je i da se procena troškova iz 2018. godine uvećala.

Tanjug AP/Gerald Herbert

 

Početna procena troškova bila je 9,1 milion dolara ali je ta suma narasla uočavanjem novih problema koji su zahtevali popravku.

Kasnije je odbor odobrio sumu od 15 miliona dolara za popravku zgrade.

Džon Pistorino je strukturni inženjer kojeg je unajmio tužilac kako bi utvrdio šta se tačno desilo. 

“Ukoliko su inženjeri primetili da su potrebne hitne intervencije na zgradi, morali su da obaveste lokalne zvaničnike. Dalje, zvaničnici su morali da unajme nezavisnog inženjera da ponovo uradi procenu stanja zgrade“ kako bi se došlo do tačnih informacija, objasnio je Pistorino.

Komentari (0)

Svet