Planeta

Južna Koreja izdala upozorenje zbog štrajka kamiondžija

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2022

-

10:08

Južna Koreja izdala upozorenje zbog štrajka kamiondžija
Južna Koreja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Južna Koreja nije uspela da postigne sporazum sa sindikatom kamiondžija na prvoj sednici pregovora održanoj danas. Ministarstvo saobraćaja Južne Koreje saopštilo je danas da vlada podiže na "najozbiljniji" nivo upozorenje o drumskom kargo transportu zbog štrajka kamiondžija.

Drugi veliki sindikalni štrajk nekoliko hiljada kamiondžija u manje od šest meseci, koji traže bolje plate i uslove rada, oštro je kritikovao južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol ocenivši da oni drže nacionalnu logistiku kao "taoca" dok se zemlja suočava s ekonomskom krizom, prenosi Rojters.

Podsetimo, hiljade južnokorejskih kamiondžija štrajkovalo je i u junu u znak protesta zbog naglog rasta cena goriva, što za posledicu ima prekid proizvodnje, ugrožavanje rada luka i predstavljanja novi rizik za već napeti globalni lanac snabdevanja.

Oko 7.200 prevoznika ili otprilike 30 odsto članova sindikata kaminodžija je tada bilo u štrajku, saopštilo je ministarstvo saobraćaja Južne Koreje.

"Zbog naglih skokova cena goriva i zbog toga što vlada ne reaguje dovoljno da zaštiti našu egzistenciju, naše nezadovoljstvo samo raste i raste", saopštio je visoki sindikalni zvaničnik.

Komentari (0)

Svet