Planeta

Posle više od 50 godina zatočeništva, Lolita se vraća kući: Živela je u najmanjem akvarijumu za orke na svetu

Komentari

Autor: Euronews

03/04/2023

-

21:19

Posle više od 50 godina zatočeništva, Lolita se vraća kući: Živela je u najmanjem akvarijumu za orke na svetu
Posle više od 50 godina zatočeništva, Lolita se vraća kući: Živela je u najmanjem akvarijumu za orke na svetu - Copyright Tanjug/Nuri Vallbona/Miami Herald via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Najstariji kit ubica, orka Lolita, posle više od 50 godina zatočeništva trebalo bi da bude vraćena u Tihi okean - i time potencijalno bude ujedinjena sa svojom majkom.

Ova 57-godišnja orka prikupila je ogroman broj posetilaca otkako je počela da nastupa u Seakvarijumu u Majamiju 1970. godine.

Oteta od svoje majke i njenih sedmoro braće i sestara kada je imala četiri godine, Lolita je prodata Majami Seakvarijumu za samo 5.500 evra.

Tanjug/Alie Skowronski/Miami Herald via AP

 

Dok su mnoge druge životinje svoj životni vek u ovoj ustanovi završile, Lolita je neumorno radila sve dok se prošle godine nije razbolela, a živela je u najmanjem akvarijumu za orke na svetu.

Sada se prave planovi da se ona vrati u okean, u kome njena majka po uverenju mnogih još uvek živi, piše Euronews

"Imala je četiri godine kada su je odveli, a tada je učila da lovi. Ona zna svoju porodičnu pesmu", rekla je starešina indijanskog plemena Lumi u Vašingtonu Rejnel Moris, koja je takođe član odbora lokalne neprofitne organizacije posvećene obezbeđenju slobode kitova "Friends of Toki".

"Ona će se setiti, ali biće potrebno vreme", rekla je Moris. 

Ko se zalagao za Lolitino oslobođenje?

U četvrtak je neouobičajena koalicija koja uključuje vlasnika ovog tematskog parka, organizaciju za prava životinja "Friends of Toki" i filantropa i vlasnika profesionalnog tima američkog fudbala Indijanapolis koltsa, objavila planove za oslobađanje kita.

"Uzbuđen sam što ću biti deo Lolitinog puta ka slobodi", rekao je vlasnik Indijanapolis koltsa Džima Irsaja.

"Znam da Lolita želi da stigne do slobodnih voda", dodaje Irsaj.

Orka za koju se veruje da je Lolitina majka, zvana Okeansko sunce, nastavlja da pliva slobodno sa drugim članovima njihovog klana - poznatijim kao "L pod" - i procenjuje se da ima više od 90 godina. To je zagovornicima njenog oslobađanja ulilo optimizam da bi možda i dalje mogla da ima dug život kada bude puštena u divljinu.

Njeno oslobađanje biće predmet vladinih regulatornih odobrenja.

Godinama su ekološke grupe i poznate ličnosti vršile pritisak na akvarijum da oslobodi Lolitu.

Tokom decenija, poznate ličnosti poput Džonija Depa, Lindzi Lohan i Harisona Forda zalagali su se da se životinja pusti na slobodu. Međutim, inspekcija Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država bila je ta koja je konačno stavila tačku na njenu patnju.

"Izveštaj je pokazao da su životinje patile i umirale u akvarijumima Seakvarijuma u Majamiju zbog loše nege", kaže potpredsednik PETA-e i zamenik glavnog savetnika Džered Gudman.

"Tako da je akvarijum u to vreme bio zatvoren i očigledno se nikada više neće otvoriti", rekao je Gudman.

Atrakcije sa Lolitom koje su se održavale uživo okončane su prošle godine.

Kako će se sprovesti Lolitino oslobađanje?

Vremenski okvir za premeštanje Lolite mogao bi da bude od 18 do 24 meseci, saopštila je organizacija, a ovo bi moglo da košta i do 20 miliona dolara (18,4 miliona evra).

Plan je da se Lolita preveze avionom do okeanskog utočišta u vodama između Vašingtona i Kanade, gde će u početku plivati unutar velike mreže dok je treneri i veterinari ne uče kako da lovi ribu.

Tanjug/AP/SeaWorld

 

Takođe će morati da izgradi mišiće, jer orke obično plivaju oko 160 kilometara dnevno.

Orka bi bila pod konstantnim nadzorom i negom dok se ne privikne na novo okruženje, a čuvari u Seakvarijumu je već pripremaju za put, rekli su zvaničnici.

Ovaj potez je usledio nakon što je park kupila "The Dolphin Company", koja je preuzela vlasništvo nad Seakvarijumom 2021. godine. Ona upravlja nad 27 drugih parkova i staništa u Meksiku, Argentini, Karibima i Italiji.

Lolitin zatvor - najmanji akvarijum za orke na svetu

Dužine 24 metra i širine od deset, Lolitin akvarijum je samo četiri puta veći od nje.

Trebalo bi da ga obiđe 600 puta kako bi prešla istu udaljenost koju divlji kitovi pređu u jednom danu.

U njenim rodnim severozapadnim vodama Pacifika, kitovi poput Lolite mogu da žive koliko i ljudi; u rezervoaru, taj životni vek je prepolovljen.

Za sada, fokus ostaje na oslobađanju orke iz zatočeništva i njenom vraćanju u divljinu - na najbezbedniji mogući način.

"Primarni fokus treba da bude na njenom zdravlju i dobrobiti", kaže izvršni direktor projekta Utočište kitova, Čarls Vinik.

Vinik dodaje da "svi treba da budu fokusirani na to da joj bude obezbeđen najbolji kvalitet života koji može da ima do kraja svog životnog veka".

Komentari (0)

Svet