Planeta

Pronađena olupina broda Bild Star, koji je potonuo pre 50 godina

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2023

-

16:48

Pronađena olupina broda Bild Star, koji je potonuo pre 50 godina
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Olupina broda Bild Star pronađena je kod obale Tasmanije, skoro 50 godina nakon što je potonuo, kada je troje članova posade poginulo, a njih sedmoro spaseno.

Kako navodi Gardijan, brod Bild Star krenuo je na rutinsku plovidbu od Hobarta, glavnog grada Tasmanije do ostrva King, kada je na desnoj strani broda nastala pukotina, voda potom ispunila brod, koji je na kraju potonuo.

Deset članova posade popeli su se na čamac za spasavanje i proveli devet dana na moru po pogoršanim vremenskim uslovima pre nego što su stigli na kopno, a jedan član posade poginuo je na moru.

Još dvoje je preminulo, najverovatnije od hipotermije i iscrpljenosti, u pokušajima da dostignu kopno, a spaseni su tek dve nedelje kasnije, nakon što su stigli na kopno i zaustavili vozača u prolazu.

Decenijama nije pronađen nikakav trag brodu, uprkos čestim pomorskim potragama.

Istraživači grupe CSIRO pronašli su olupinu na oko 10 kilometara zapadno od Tasmanije.

Gardijan navodi da je ova pomorska tragedija dovela do uvođenja važnih pomorskih zakona u Australiji, uključujući uvođenje sistema izveštavanja o pomorskoj poziciji, koji je značajno poboljšao bezbednost na moru.

Ministarka infrastrukture i saobraćaja Australije Ketrin King rekla je da je brodolom podsetnik na opasnosti sa kojima se suočavaju pomorski radnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet