Planeta

Maroko demantuje da je koristio softver za špijunažu, prete tužbom

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2021

-

14:15

Maroko demantuje da je koristio softver za špijunažu, prete tužbom
Maroko demantuje da je koristio softver za špijunažu, prete tužbom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Maroka demantovala je izveštaje da su bezbednosne snage te zemlje možda koristile špijunski softver izraelske NSO Grupe, da prisluškuju mobilne telefone francuskog predsednika i drugih javnih ličnosti.

U saopštenju marokanska vlada je kritikovala međunarodni medijski konzorcijum koji istražuje navode o rasprostranjenoj upotrebi špijunskog softvera “NSO pegasus” za prisluškivanje novinara, aktivista za ljudska prava i političara u više zemalja, prenosi agencija AP.

Marokanska vlada zapretila je i pokretanjem pravnog postupka.

Francuski list “Mond” izvestio je da su mobilni telefoni predsednika Emanuela Makrona i 15 tadašnjih članova francuske vlade možda bili među potencijalnim ciljevima tog softvera u 2019. godini, po nalogu marokanske bezbednosne agencije.

Francuski "Radio Frans" je javio da su telefoni marokanskog kralja Mohameda VI i članova njegove pratnje takođe bili među potencijalnim metama.

Konzorcijum je identifikovao moguće ciljeve na osnovu procurele liste sa više od 50.000 brojeva mobilnih telefona, do koje je došla pariska neprofitna novinarska organizacija "Zabranjene priče" i grupa za ljudska prava "Amnesti internešnel".

Preporuka za vas

Šta je projekat "Pegaz" - vlade širom sveta optužene da su špijunirale novinare i aktiviste jednim od najmoćnijih softvera na svetu

Komentari (0)

Svet