Noviteti

SAD: Dozvoljeno mešanje različitih vakcina za buster dozu

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2021

-

23:37

SAD: Dozvoljeno mešanje različitih vakcina za buster dozu
Vakcina - Copyright Tanjug/AP//Rogelio V. Solis

veličina teksta

Aa Aa

U istraživanju američkog Nacionalnog instituta za zdravlje utvrđeno je da je mešanje različitih vakcina protiv kovida 19 koje su trenutno odobrene u SAD bezbedno za odrasle, preneo je Rojters.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su dan nakon što su naučnici Američke agencije za hranu i lekove (FDA) saopštili da kompanija Moderna nije ispunila njihove kriterijume kojima bi se odobrila upotreba buster doze vakcine protiv koronavirusa.

Navodi se da su podaci za Moderninu vakcinu pokazali da buster doza povećava zaštitna antitela, ali da razlika u nivou antitela pre i nakon davanja treće doze nije dovoljno velika, posebno kod osoba kod kojih su nivoi antitela ostali visoki, preneo je Rojters.

FDA uglavnom prati savet svojih eksperata, ali nije obavezna da ih posluša.

Grupa savetnika Američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) će se susresti sledeće nedelje kako bi razgovarali o specifičnim preporukama za to ko može da primi buster doze u SAD, ukoliko FDA odobri određenu vakcinu.

Kompanija je zatražila od FDA da joj se dozvoli treća doza za osobe od 65 godina i starije, kao i za imunokompromitovane - nešto nalik autorizaciji koju je dobila rivalska farmaceutska kuća Fajzer i njen partner Biontek.

Savetnici FDA će takođe razmotriti davanje buster doze za vakcinu Džonson i Džonson u petak, koja se prima u jednoj dozi

Preporuka za vas

Komentari (0)

Zdravlje