Zdravlje

Aplikacija za pomoć osobama sa dijabetesom, Dia Help, dostupna je i u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Maja Repić

20/10/2021

-

16:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Grupa osoba obolelih od dijabetesa iz Zagreba napravila je mobilnu aplikaciju pomoću koje u slučaju hipoglikemije, odnosno snižavanja nivoa šećera u krvi, u svom okuženju mogu brzo pronađu osobu koja će im pomoći. Aplikacija Dia Help je dostupna u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovni i Srbiji.

"U trenutku kada shvatite da je nedelja uveče, da nemate iglu uz pomoć koje ćete uzeti insulin što vam je jako potrebno, apoteke ne rade - imate aplikaciju, stisnete sos dugme, i napišete šta vam fali - recimo, lanceta za merenje glukoze. Kada stisnete sos dugme, aplikacija geolocira vas i druge korisnike u krugu od 15 kilometara, i pošalje im poruku šta vam je potrebno", rekao je Davor Skeledžija, tvorac aplikacije.

Život sa dijabetesom podrazumeva merenje šećera i do sedam puta na dan, te je verovatnoća da vam nešto od opreme zafali veoma velika.

"Jedna od komplikacija je ta da vi, posebno ako imate insulinsku pumpu, morate stalno uz sebe imati određena pomagala, određene lekove i tako dalje. To su insulinski setovi, pumpa, baterije. Oni koji nisu na pumpi, moraju imati igle. Ova pomagala nisu skupa, ali nisu dostupna svima", objašnjava Skeledžija.

Kako je objasnila Bojana Marković iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa "Plavi krug", u Srbiji, osobe koje imaju dijabetes tip 1 imaju pravo na tračice, ali nema dovoljno tračica. 

"To je problem, jer nemamo uvid. Moramo da proveravamo više puta u toku dana dijabetes i uvek nam nedostaju tračice. I deci i trudnicama, a i odraslima. Tip 2 nema uopšte pravo na tračice, mislim da je to jedan veliki problem, jer i oni koji imaju dijabetes tip 2 takođe moraju da mere redovno šečer u krvi", istakla je Marković.

Prema podacima Batuta, približno 770.000 ljudi u Srbiji boluje od dijabetesa, a godišnje od ove bolesti premine 3.000 osoba.

Komentari (0)

Magazin