Noviteti

Bela kuća pravi plan za vakcinaciju 28 miliona dece od 5 do 11 godina

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2021

-

23:21

Bela kuća pravi plan za vakcinaciju 28 miliona dece od 5 do 11 godina
vakcina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Deca od 5 do 11 godina u SAD uskoro će moći da se vakcinišu protiv kovid-19 u ordinaciji svog pedijatra, lokalnoj apoteci, a potencijalno čak i u školi, saopštila je Bela kuća danas detaljno planirajući očekivano odobrenje Fajzerove vakcine za taj uzrast.

Savezna regulatorna tela sastaće se u naredne dve nedelje kako bi analizirali bezbednost i efikasnost davanja malih doza vakcine protiv kovid 19 za otprilike 28 miliona američke dece u toj starosnoj grupi, prenosi AP.

U roku od nekoliko sati od formalnog odobrenja, koje se očekuje nakon što Uprava za hranu i lekove (FDA) donese zaključak i sastanka savetodavnog odbora Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) 2-3. novembra, milioni doza će početi da se isporučuju dobavljačima širom zemlje.

"Završavamo operativno planiranje kako bismo osigurali da vakcinacije za decu uzrasta od 5 do 11 godina budu lako dostupne i udobne. Bićemo spremni, do odluke FDA i CDC", rekao je koordinator Bele kuće za kovid-19 DŽef Zaints.

Više od 25.000 pedijatara i pružalaca primarne zdravstvene zaštite već je potpisalo ugovore o isporuci vakcine deci, saopštila je Bela kuća.

Lekarske ordinacije, apoteke i škole

Osim lekarskih ordinacija i lokalnih apoteka i škole će verovatno biti mesta na kojima će se obavljati imunizacija.

Bela kuća takođe priprema pojačanu kampanju za edukaciju roditelja i dece o bezbednosti vakcine i lakoći njenog dobijanja.

Kao što je to bio slučaj sa vakcinacijama za odrasle, administracija veruje da će preporuka osoba od poverenja, vaspitača, lekara i viđa lokalnih zajednica biti od vitalnog značaja za podsticanje vakcinacije.

Iako deca imaju manji rizik od starijih da se ozbiljno razbole od kovid-19, najmanje 637 osoba sa 18 i manje godina umrlo je od koronavirusa u SAD, prema CDC-u.

Šest miliona američke dece je do sada imalo infekciju, od kojih milion od početka septembra, a usled širenja zaraznije delta varijante.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Zdravlje