Zdravlje

Delta soj koronavirusa potvrđen u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/07/2021

-

14:12

Delta soj koronavirusa potvrđen u Srbiji
Delta soj koronavirusa potvrđen u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Delta varijanta koronavirusa otkrivena je u Srbiji kod dva državljanina Srbije koji su se nedavno vratili iz inostranstva, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. 

Kako se dodaje, oba pacijenta su mlađe osobe, nevakcinisane, i trenutno su u stabilnom stanju.

Sekvenciranje je urađeno u Specijalističkom veterinarskom institutu u Kraljevu. 

Virusolog i član Kriznog štaba prof. Tanja Jovanović kaže za Euronews Srbija da je reč o mlađim osobama iz Kraljeva i okoline, koje su stigle sa planinarenja iz Rusije. Vratili su se 26. juna u Beograd.

"Tu je bila grupa od dvadesetak ljudi. Oni se nalaze u različitim gradovima u Srbiji. Sada se prate njihovi kontakti", navela je prof. Jovanović.

Ona je istakla da muškarac ima udružene bolesti, da je reč o gojaznoj osobi i da je kod njega izraženija klinička slika bolesti.

"Druga osoba je žena i ona ima slabost i malaksalost. Obe osobe su u dobrom opštem stanju ", rekla je Jovanović i dodala da se zaraženi delta sojem virusa korona leče u kućnim uslovima i da nisu zbrinuti bolnički.

Napominje da delta varijanta virusa korona napada, pre svega, mlađe osobe, a da su u posebnom riziku nevakcinisani.

"Rezultati studija koje su sprovedene u inostranstvu za Fajzer vakcinu, Moderna, Astra Zeneka da su vakcine efikasne i kod delta soja", navela je Jovanović.

 Karakteristika delta soja, koji predstavlja "duplu mutaciju" i koji se prvi put pojavio u Indiji u oktobru prošle godine, je da se mnogo brže širi od svih drugih sojeva virusa korona.

Među zemljama u okruženju registrovan je u Hrvatskoj, Rumuniji, Grčkoj... Trenutno najveći problem sa tim sojem imaju Velika Britanija i Rusija. 

Epidemiolozi i virusolozi su prethodnih dana govorili da smatraju da delta soj praktično već cirkuliše u Srbiji, ali da nije još detektovan.

Procene Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) su da bi delta varijanta koronavirusa mogla već do kraja avgusta da bude odgovorna za 90 odsto novih infekcija u EU.

ECDC, sa sedištem u Stokholmu, procenjuje da je delta varijanta za 40 do 60 odsto zaraznija od alfa varijante koja je prvi put identifikovana u Velikoj Britaniji i koja trenutno dominantna u Evropskoj uniji.

Pixabay

 

Šta znamo o delta soju?

Delta varijanta koronavirusa prvi put je identifikovana u Indiji krajem 2020. godine, a postepeno postaje dominantan soj u svetu. Ova varijanta je bila odgovorna za nagli porast novozaraženih u Indiji, a zatim i u Velikoj Britaniji gde delta čini čak 90 osto slučajeva novozaraženih.

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije su pre nekoliko nedelja upozorili da je ova varijanta postala dominantna u Velikoj Britaniji i Rusiji i da ima mnogo veću virulentnost. Naime, smatra se da jedan kovid pacijent može da prenese delta soj na još pet osoba.

Najbolja strategija u borbi protiv novog soja je brza vakcinacija, navodi struka.

Epidemiolog dr Predrag Kon ranije je istakao da u Velikoj Britaniji, gde cirkuliše ta varijanta virusa, nevakcinisani obolevaju 25 puta više nego vakcinisani, odnosno da je rizik da se neko na javnim skupovima zarazi do 30 puta veći.

"Znamo da je delta soj postao dominantan, moramo da shvatimo da se ovaj virus menja i dobija nove sojeve i da će dalje da se prilagođava, pandemija će se nastaviti godinama", rekao je Kon.

Unsplash

 

Koliko vakcine štite?

Istraživanje Zdravstvenog zavoda Engleske pokazalo je da su vakcine kompanija Fajzer i AstraZeneka efikasne u zaštiti ljudi od delta soja koronavirusa.

Analiza koja je sprovedena između 5. aprila i 16. maja, pokazala je da Fajzerove vakcine imaju efikasnost od 88 odsto u slučaju indijskog soja koronavirusa dve sedmice nakon uzimanja druge doze. S druge strane, protiv britanskog soja koronavirusa, Fajzerove vakcine pokazale su efikasnost od 93 odsto.

Prema podacima studije, AstraZeneka je, kada je reč o delta varijanti, pokazala efikasnost od 60 odsto što je šest odsto manje u odnosu na zaštitu koju vakcina pruža protiv britanskog, alfa soja.

Kako navodi britanski list "Gardijan", razlog zašto postoji razlika u efikasnosti između dve vakcine mogao bi biti u tome što je vakcini kompanije AstraZeneka potreban nešto duži period kako bi dostigla maksimalnu efikasnost. Nakon toga, vakcina pruža znatno dužu zaštitu od koronavirusa.

Komentari (0)

Magazin