Zdravlje

Kuba odobrila hitnu upotrebu domaće vakcine Abdala, delta soj udvostručio broj obolelih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2021

-

19:40

Kuba odobrila hitnu upotrebu domaće vakcine Abdala, delta soj udvostručio broj obolelih
Kuba odobrila hitnu upotrebu domaće vakcine Abdala, delta soj udvostručio broj obolelih - Copyright EPA/Yander Zamora

veličina teksta

Aa Aa

Kubanski regulator za lekove objavio je u petak da je izdao hitno odobrenje za vakcinu Abdala protiv kovida 19, koja se već primenjuje usled naleta zaraza.

Odobrenje Centra za državnu kontrolu lekova, opreme i medicinskih sredstava (CECMED) trebalo bi da pomogne u prodaji i licenciranju vakcine Abdala u inostranstvu. Inače, Kuba tvrdi da je vakcina 92,28 odsto efikasna u borbi protiv koronavirusa.

Slučajevi na Kubi su se u petak skoro udvostručili, pa je tako zabeleženo 6.422 obolelih, od kojih je najviše u provinciji Matanzas gde se nalazi i čuveno letovalište Varadero.

Očekuje se da će druga lokalno proizvedena vakcina protiv kovida Soberana 2, biti odobrena u narednih nekoliko nedelja.

Inače, Kuba je u četvrtak izvestila da je Soberana 2 efikasna u 91,2 odsto slučajeva što pokazuju kasne faze kliničkih ispitivanja.

Iran, Argentina i Vijetnam su države koje su zainteresovane za proizvodnju kubanskih vakcina, dok su Jamajka i Meksiko među zemljama koje su izrazile interes za kupovinu.

Šta znamo o vakcini Abdala?

Potrebne su tri doze u višenedeljnom razmaku, a sama vakcina, koja se daje intramuskularno, zasniva se na formulaciji rekombinantnog RBD proteina. Vakcina se daje intramuskularno.

U ispitivanju koje je obuhvatilo 42.000 ljudi, učestvovale su dve starosne grupe, od toga 56 odsto mlađih od 50 godina i 44 odsto starijih od 50 godina.

Inače, Abdala je ime pozorišnog komada u poeziji nacionalnog heroja Hosea Martija, tačnije njegovog prvog književnog dela u kojem se  glavni junak pojavljuje kao mladi uvereni branitelj svoje domovine stavljajući je ispred svih ostalih vrsta ličnih i porodičnih interesa.

 

Komentari (0)

Magazin