Zdravlje

Da li vam smeta kada su jela pomešana u tanjiru? Ovo je pet najčudnijih fobija vezanih za hranu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

05/03/2024

-

21:40

Da li vam smeta kada su jela pomešana u tanjiru? Ovo je pet najčudnijih fobija vezanih za hranu
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Hrana naša nasušna je, ne samo ključ opstanka (većine) živih bića na svetu, ali i važan element socijalizacije i zajedništva. Međutim, za neke ljude ona je izvor velikih strahova, koji mogu da prerastu i u fobije.

Postoji veliki broj ljudi koji se užasava toga da jede određene namirnice ili se čak panično plaši samog procesa hranjenja. Iako su takve fobije najčešće posledica drugih psiholoških poremećaja, dobile su posebne nazive.

Predstavljamo vam nekoliko neobičnih fobija povezanih s hranom:

Cibofobija

Uopšteni strah od hrane poznat je kao "cibofobija". Psiholozi ga ne svrstavaju u poremećaj ishrane, nego u vidove anksioznih poremećaja, kao i većina fobija.

Strah se najčešće razvije kada osoba doživi neočekivano i neprijatno iskustvo sa hranom, na primer, kada se zagrcne na neku namirnicu i počne da se guši. 

Kako bi se nosili sa strahom od toga da im se slično iskustvo ne ponovi, osobe sa cibofobijom oslanjaju se isključivo na "bezbedne" namirnice, odnosno hranu koja kod njih ne izaziva snažnu reakciju straha. 

Lahanofobija

Mnoge mame širom sveta svoju decu pokušavaju da navedu da jedu što je moguće više povrća, ali osobe koje pate od lahanofobije ne pristaju na te zdrave zalogaje ni pod pretnjama kaznom.

Unsplash

 

Osobe koje pate od te fobije osećaju teskobu i dok samo gledaju u povrće. 

Osobe sa lahanofobijom pokušavaju da izbegnu rafove sa povrćem u prodavnicama i čak se suzdržavaju i od dodirivanja povrća. Ova fobija ima više podtipova u zavisnosti od vrste povrća koja izaziva paničnu reakciju. 

Brumotaktilofobija

Postoje ljudi koji se plaše da im se različiti tipovi jela i namirnica dodiruju u tanjiru.  Brumotaktilofobija, kako se zove ova fobija, prema mišljenju određenih stručnjaka predstavlja blagi oblik opsesivno-kompulsivnog poremećaja, dok je drugi pripisuju senzornoj preosetljivosti.

U svakom slučaju, kod takvih osoba, onog trenutka kada se zrno graška iz priloga otkotrlja do šnicle, obrok je završen.

Unsplash

 

Deipnofobija

Deipnofobija predstavlja strah od obedovanja u prisustvu drugih ljudi, kao i vođenja razgovora tokom jela. 

Najčešće je reč o prikrivenoj socijalnoj anksioznosti, koja osobe sprečava da uživaju u zajedničkim obrocima.

Mageirokofobija

Fobija od kuvanja ili mageirokofobija je strah od kuvanja koji se javlja uprkos tome što na racionalnom nivou osoba zna da joj od spremanja hrane ne preti nikakva objektivna opasnost.

Obično je reč o kompleksnoj fobiji, gde se udružuju strahovi od izlaganja visokoj temperaturi, služenja neukusne hrane drugima, eksperimentisanja sa kuhinjskim priborom ili receptima, pa čak i prezentovanja samog jela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin