Zdravlje

Novo istraživanje povezalo prehrambene prerađevine sa 32 zdravstvena problema

Komentari

Autor: Euronews

29/02/2024

-

20:14

Novo istraživanje povezalo prehrambene prerađevine sa 32 zdravstvena problema
Ilustracija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ultra-prerađena hrana povezuje se sa 32 zdravstvena problema, uključujući kardiovaskularne bolesti, različite oblike karcinoma i dijabetes tipa 2.

To je pokazala nova velika studija objavljena u Britanskom medicinskom žurnalu, što je još jedan u nizu dokaza o štetnosti ove hrane, koja obično uključuje više od pet sastojaka i niz aditiva.
Uobičajene ultra-prerađene namirnice su sladoled, čips, pahuljice od žitarica, zaslađeni jogurti sa voćnim ukusima i keksi, navodi Britanska asocijacija za zdravlje srca.

Međunarodni tim istraživača iz Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Irske doprineo je izveštaju koji je obuhvatio 45 analiza sa ukupno 9,8 miliona ispitanika.

"Ovo je važan pregled koji nam daje veliki broj kvalitetnih podataka, koji pozivaju na jasnije diskusije o zakonskim okvirima i inicijativama koji bi javnosti jasno predočili koje ultra-prerađene namirnice su štetne po zdravlje", rekla je za Euronews Amelija Lejk, profesorka za nutricionizam i javno zdravlje Tisajd univerziteta, koja nije bila uključena u studiju.

Unsplash

 

"Ovo je živa i aktivna debata, ali imamo snažne dokaze o štetnim efektima ishrane bogate masnoćama, šećerima i solju na naše zdravlje. To je kvalitetno istraživanje koje je objedinilo nedavne dokaze iz poslednjih tri godine. Uvek postoje problemi oko toga kako su podaci prikupljani, ali autori su pregledali dokaze i ocenili njihov kvalitet", dodala je Lejk, prenosi Euronews.

"Štetni za većinu, ako ne i za sve sisteme organa"

U povezanom editorijalu Karlos Monteiro, profesor Univerziteta u Sao Paolu napisao je da su autori otkrili da "ishrana bogata ultra-prerađenom hranom može biti štetna za većinu, a možda i sve sisteme organa".

On je dodao da takva hrana nije "samo modifikovana", nego obično uključuje "hemijski manipulisane jeftine sastojke", poput modifikovanih skrobova, šećera i masnoća, sa vrlo malo celovite hrane.

"Nema razloga da verujemo da ljudi mogu u potpunosti da se prilagode na ovakve proizvode. Telo može da reaguje kao da su beskorisni ili štetni, tako da sistem može postati oslabljen ili oštećen, u zavisnosti od ranjivosti i količine ultra-prerađene hrane koju konzumiraju", dodao je Monteiro.

Takva hrana širom sveta postaje sve više deo ishrane ljudi, kažu autori, a u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji čini polovinu dnevnog kalorijskog unosa.

Unsplash

 

"Primetili smo konzistentan trend koji povezuje ultra-prerađenu hranu sa lošim posledicama po zdravlje što je dovoljno upozorenje da je potreban razvoj i procena državnih politika i strategija za javno zdravlje s ciljem da se smanji izloženost ultra-prerađenoj hrani u ishrani", kaže Melisa Lejn, glavna autorka studija sa Dekin univerziteta. 

Istraživači su se takođe bavili kredibilitetom dokaza datih u istraživanju.

Otrkili su da postoje najjači dokazi koji direktno povezuju ishranu bogatu ultra-prerađenom hranom i povećanim rizikom od prerane smrti, mortaliteta povezanog sa kardiovaskularnim bolestima, problemima sa mentalnim zdravljem, gojaznošću i dijabetesom tipa 2.

Kažu da bi dalja nasumična kontrolisana istraživanja potrebna da se utvrdi uzročnost, navodeći da postoji nekoliko ograničenja za takav tip pregleda naučnih istraživanja.

Uključivanje istraživanja sa različitim metodama procene ishrane, na primer, dovodi do "neizbežne nepouzdanosti merenja".

Takođe su istakli da neke ultra-prerađene namirnice mogu da predstavljaju veći rizik od drugih, ali je u celini ta hrana bila konzistentno povezana sa većim rizikom od hroničnih bolesti.

Komentari (0)

Magazin