Zdravlje

Alergije mogu da pokvare uživanje u proleću: Postoji lek i za to, važno je samo da se koristi pet godina u kontinuitetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2024

-

13:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Proleće je za mnoge najlepše godišnje doba, međutim mnogi u njemu ne mogu da uživaju zbog alergija. Kijanje, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje, najčešći su znaci koji prate alergijsku reakciju.

Ovih dana meteorološki uslovi su takvi da povećavaju koncentraciju polena u vazduhu. Niska vlažnost vazduha, veoma visoke temperature koje često prelaze 30 stepeni, ubrzavaju cvetanje biljaka. Sa druge strane, poslednjih nekoliko dana duvao je nešto jači vetar, bilo je i košave, a jak vetar može da raširi čestice polena i do 100 kilometara.

Polen trave, ali i polen breze su posebno jaki alergeni. Lekari kažu da postoji terapija koja može ublaži simptome alergije u sezoni, ali je najefikasnije sredstvo vakcina, koja ako se koristi u kontinuitetu pet godina može da izleči alergiju. 

Često tokom proleća ne mogu da se razlikuju simptomi alergije od simptoma prehlade. Alergolog dr Zorica Plavšić kaže da je veoma važno uraditi detaljna ispitivanja i testiranja kojima se utvrđuje koja vrsta alergena smeta određenoj osobi.

"Sve je više osoba koje imaju simptome alergijske reakcije. A zašto se povećava broj? Nekoliko je faktora koji do toga dovode. Stresne situacije, stalno smo pod tenzijom, organizam stvara više slobodnih radikala koji treba da se izbace iz tela, manje sna, način ishrane. Sve to dovodi do uslova da se u jednom momentu razvije alergijska reakcija", pojasnila je Plavšić za Euronews Srbija.

Genetske predispozicije

Ona objašnjava da se alergija ne nasleđuje, ali da se nasleđuje sklonost ka alergijskim reakcijama. Navodi da greše svi koji kažu da se alergijska reakcija javlja samo u određemo delu godine i da će taj period "nekako pregurati", a da ne traže rešenje za svoj zdravstveni problem.

profimedia

 

"Svaka alergijska reakcija ostavlja trag na sluzokoži nosa, očiju, grla. Slaka nova pojava alergena dovodi do jačih simptoma. Mogu simptomi da se ublaže u sezoni uz pomoć lekova, ali to nije rešenje. Alergija može da se izleči primenom alergijskih vakcina koja dovodi do izmene imunološkog reagovanja", objašnja Plavšić.

Alergijske vakcine nisu kao klasične vakcine koje se daju pod kožu. To su rastvori određenih polena u obliku kapi. Koristi se tako što se vakcina nakapa na kocku šećera ili keks i drži malo u ustima, a zatim proguta. Kod nas ih proizvodi Institut za vakcine i serume "Torlak".

Važno je da se sa primenom vakcine počne van sezone polena, obično u oktobru ili novembru i koristi se sve do proleća. Vakcina se uzima u kontinuitetu pet godina.

"Moje iskustvo je da se više od 80 odsto pacijenata oslobodi potpuno tegoba. Može da se desi da nekom ostanu blaže tegobe, koje traju nekoliko dana", objašnjava ona.

Šta ako su oba roditelja alergična

Pošto se nasleđuje sklonost ka alergijskim reakcijama na sve vrste alergena, treba voditi računa o bebama kod kojih oba roditelja imaju razvijenu alergijsku reakciju na određene polene.

profimedia

 

"Ukoliko su oba roditelja alergična na određene vrste polena, dobro bi bilo da se nekako isplanira da dete bude rođeno tokom zime, a ne kada je cvetanje alergena na koji su mama i tata alergični", pojašnjava Plavšić.

Poleni su svuda oko nas i teško je se zaštiti od njih. Ono što možemo da uradimo je da jaki alergeni ne budu u neposrednoj blizini kuće. Recimo, breza je veoma jak alergen zato je ne treba saditi u blizini kuće. Sa druge strane platan i orah retko razvijaju alergijsku reakciju kod ljudi. 

"Stanove u kojima živimo ne bi trebalo provetravati tokom dana, već samo noću. Tako ćemo izbeći da nam u sobu ulazi veća koncentracija alergena", zaključila je Plavšić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin