Noviteti

Prvi slučaj: Preminula je žena koja je bila zaraženom i alfa i beta sojem koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

11/07/2021

-

12:34

Prvi slučaj: Preminula je žena koja je bila zaraženom i alfa i beta sojem koronavirusa
Prvi slučaj: Preminula je žena koja je bila zaraženom i alfa i beta sojem koronavirusa - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Belgijanka stara 90 godina, koja je preminula nakon što se zarazila koronavirusom, imala je i alfa i beta varijantu virusa, saopštili su istraživači.

Kako prenosi Gardijan, žena nije bila vakcinisana, a primljena je u bolnicu u gradu Alst u martu i istog dana utvrđeno je da je pozitivna na koronavirus. U početku joj je nivo kiseonika u krvi bio dobar, ali joj se stanje brzo pogoršalo i umrla je nakon pet dana.

Utvrđeno je da je zaražena i alfa i beta sojem koronavirusa. Istraživači su rekli da su obe varijante virusa u to vreme bile prisutne u Belgiji i da se žena verovatno zarazila različitim sojevima od dve različite osobe.

Podsećamo, alfa soj je prvi put bio otkriven u Velikoj Brijaniji, a beta varijanta koronavirusa je ranije bila poznata kao južnoafrički soj.

Nije poznato kako je došlo do inficiranja i ne zna se da li je brzom pogoršanju stanja preminule žene doprinelo to što je bila zaražena sa obe varijante koronavirusa.

Istraživači smatraju da tom slučaju, iako nije bilo drugih prijavljenih slučajeva koinfekcije, verovatno posvećeno nedovoljno pažnje.

Naglašeno je da je potrebno sprovesti više studija kako bi se utvrdilo da li infekcija sa više varijanti utiče na klinički tok kovida 19 i da li ugrožava efikasnost vakcinacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Zdravlje