Zdravlje

Srbija sve bliža trećoj dozi - četiri zemlje su već počele sa primenom i kombinuju kovid cepiva

Komentari

Autor: Tara Tomović

08/07/2021

-

11:06

Srbija sve bliža trećoj dozi - četiri zemlje su već počele sa primenom i kombinuju kovid cepiva
UAE - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi sojevi koronavirusa koji se uveliko šire svetom opet su nametnuli temu još jedne doze vakcine protiv kovida 19, a prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića Srbija je sve bliža trećoj dozi. Kako se delta soj iz Indije proširio celim svetom, treća doza vakcine protiv koronavirusa počela je da se daje u pojedinim zemljama.  

Tiodorović je naime rekao da će treće doze vakcine protiv koronavirusa sigurno biti u Srbiji, ali da je samo pitanje kada će se to dogoditi.

"Zavisi od rezultata studija koje se sprovode u svetu", objasnio je Tiodorović te dodao da Srbija  prati kako one napreduju, ali i da prati preporuke SZO.

S druge strane, objasnio je, sve zanima da li će se mešati vakcine, te da to u ovom trenutku ne može da se tvrdi, "jer ne postoji zvaničan stav o tome, ali tako nešto je svakako moguće".

I predsednik Nacionalnog koordinacionog tela za imunizaciju protiv virusa korona Mirsad Đerlek rekao je ranije za Euronews Srbija da se na nivou tog tela razgovara o trećoj dozi vakcine, da se prate sva istraživanja u svetu i da će se konačan stav zauzeti kada stigne preporuka SZO, ali i proizvođača.

Jedan od mogućih modela bi bio, ukoliko se dokaže da je potrebna treća doza, da se ona daje nakon devet do 12 meseci posle druge doze.

Drugi model je, dodaje Đerlek, da nakon godinu dana od potpune vakcinacije građani prime još dve doze.

Dok se ovakva odluka u Srbiji očekuje od jeseni, neke zemlje su uveliko počele da daju treću dozu, a u nastavku pročitajte i koje.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein

UAE i Bahrein su bile prve zemlje na svetu koje su još početkom juna ponudile svojim građanima treću dozu vakcine protiv kovida, konkretno treću dozu Fajzer/Biontek vakcine za one koji su prethodno primili dve doze kineskog Sinofarma.

Obe zemlje su veliki deo stanovništva vakcinisale Sinofarmom, pre nego što su počele da pristižu vakcine drugih proizvođača.

U Abu Dabiju, treća doza je dostupna šest meseci nakon druge, rekao je početkom juna predstavnik državnog fonda "Mubadala Health".

profimedia

 

Drugi proizvođač može se dobiti kao treća doza, ali samo ako primalac to posebno zatraži dok zdravstveni radnici neće davati preporuke.

U Bahreinu, predstavnik vlade je takođe rekao da će građani moći da dobiju treću dozu Fajzera ili Sinofarma, bez obzira na to koju su vakcinu prvo primilil.

"Vlada neće preporučivati vakcine", istakao je i dodao da jedina preporuka vlasti da oni koji su stariji od 50 godina, boluju od hroničnih bolesti ili su gojazni, izaberu Fajzer/Biontek ako su prethodno primili Sinofarm.

Turska

Turska je počela sa primenom treće doze 1. jula, kada je zemlja prešla u novu fazu normalizacije i ukinula policijski čas i zaključavanje. Treću dozu će prvo dobiti zdravstveni radnici i oni stariji od 50 godina, saopštio je ministar zdravlja Fahretin Koča.

Inače, zemlja je u potpunosti vakcinisanala više od 15 miliona ljudi, tačnije 25 odsto stanovnika. Oko 35 miliona dobilo je prvu dozu, a ukupan broj datih doza dostigao je 50 miliona.

profimedia

 

Koča je takođe istakao da će oni koji su dobili prvu dozu vakcine Fajzer/Biontek moći da dobiju drugu dozu u narednim nedeljama.

U Turskoj se trenutno koriste vakcine Fajzer/Biontek i Sinovak.

Inače, otkako je prvi slučaj zabeležen u martu prošle godine, koronavirus je u ovoj zemlji zarazio više od 5,4 miliona ljudi, a broj umrlih je premašio 49.000. Ministar zdravlja je takođe istakao da je u 26 turskih provincija otkriveno više od 224 slučajeva delta varijante.

Dominikanska Republika

Dominikanska Republika je 1. jula takođe počela sa davanjem treće doze vakcine protiv kovida 19 u nastojanju da zaštiti narod od zaraznijih varijanti. Dodatna doza biće dobrovoljna i prvo će biti dostupna zdravstvenim radnicima, a zatim će se kampanja fokusirati na starije osobe i one sa zdravstvenim problemima.

"Potencijalna korist daleko nadmašuje moguće neželjene reakcije treće doze", rekao je ministar zdravlja Danijel Rivera na konferenciji za novinare.

Oni koji su primili vakcinu Astrazeneka dobiće treću dozu 12 nedelja od primanja druge doze. Oni kojis u primili vakcinu Sinovac, mogu dobiti treću dozu mesec dana nakon druge.

profimedia

 

Prema podacima vlade, nešto manje od polovine stanovništva, tačnije od 10,4 miliona ljudi, primilo je najmanje jednu dozu vakcine, a među ponuđenim su bile AstraZeneka, Fajzer/Biontek i Sinovak.

Vlasti za sada nisu uključile one koji su primili vakcinu Fajzer/Biontek u plan za treću dozu.

Inače, Dominikanska Republika se suočava sa novim porastom obolelih od kovida. Uprkos tome, zemlja je od početka pandemije prijavila 3.822 smrtna slučaja, što je čini zemljom koja ima jednu od najnižih stopa smrtnosti u regionu.

Preporuka za vas

Usporila vakcinacija u Srbiji, stručnjaci kažu da bi zbog toga na jesen mogli da se suočimo s novim talasom korone
Tiodorović: Delta soj najčešći među mladima, ima drugačije simptome i brzo se širi

Komentari (0)

Magazin