Agrobiznis

Najveće interesovanje za dodelu seoskih kuća u Vojvodini: Na koju još pomoć mogu da računaju mladi poljoprivrednici

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

07/04/2024

-

08:01

Najveće interesovanje za dodelu seoskih kuća u Vojvodini: Na koju još pomoć mogu da računaju mladi poljoprivrednici
Najveće interesovanje za dodelu seoskih kuća u Vojvodini: Na koju još pomoć mogu da računaju mladi poljoprivrednici - Copyright Euronews/Ljiljana Gradinac

veličina teksta

Aa Aa

Mnoga sela u Srbiji su se godinama praznila. Država već izvesno vreme preduzima mere kako bi podstakla mlade da dođu na selo, ali i da pomogne onima koji već žive u ruralnim sredinama. Tako se u Srbiji već treću godinu sprovodi program kupovine seoskih kuća za mlade, najveće interesovanje je za kuće u Vojvodini, a mladi u ruralnim delovima Vojvodine i ove godine mogu da računaju na podršku pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu.

Na ovogodišnjem konkursu pokrajinskog sekretarijata za to je opredeljeno 200 miliona dinara. 

Konkurs, čiji je cilj demografska obnova ruralnih područja Vojvodine radi podsticanja ostanka mladih u ruralnim područjima, odnosno njihovog povratka iz gradova, otvoren je do 26. aprila, a iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuje po jednoj prijavi je od 500.000 do 1,5 miliona dinara.

U pokrajinskom sekretarijatu kažu za Euronews Srbija da se očekuje tradicionalno veliki broj prijava.

"Najveći broj prijava pristigne poslednje nedelje pošto je neophodno da se ispune uslovi navedeni u konkursu: da se registruje gazdinstvo, da se uradi poslovni plan i prikupi sva dokumentacija", navode u pokrajinskom sekretarijatu.

Ko može da se prijavi i koji su uslovi  

Mladi poljoprivrednici iz Vojvodine, naime, mogu da apliciraju za nabavku kvalitetnih priplodnih grla, kao i nabavku goveda, ovaca, koza i svinja koji se koriste za proizvodnju mesa.

Sredstva iz konkursa namenjena su i za opremu za mužu, hlađenje i čuvanje mleka na farmi, razne mašine i opremu za gajenje krmača i proizvdnju prasadi za tov, za smeštaj kvočki i živinarske farme, za podizanje višegodišnjih zasada voća, hmelja i vinove loze, kao i za podizanje i opremanje plastenika za proizvodnju povrća, voća, cveća i rasadničku proizvodnju, ali i nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo.

"Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo osim što od 2017. godine raspisuje konkurs za podršku mladima gde je povrat sredstava do 90 odsto od vrednosti investicije, favorizuje po svim konkursima podnosioce prijava koji su mlađi od 40 godina i žene u smislu većeg broja bodova i većeg procenta povrata sredstava", kažu u tom sekretarijatu.

Dodaju da, između ostalog, uslovi za učešće na konkursu podrazumevaju da podnosilac prijave mora da bude upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava, da se nalazi u aktivnom statusu i da se bavi isključivo poljoprivredom. 

Euronews/Ljiljana Gradinac

 

Takođe, jedan od uslova je da datum prve registracije poljoprivrednog gazdinstva mora biti nakon 1. aprila 2023. godine. 

Podnosilac prijave mora da ima prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave u AP Vojvodini u naseljenom mestu u kome se ne nalazi sedište grada, a mesto realizacije investicije mora biti na teritoriji jedinice lokalne samouprave u AP Vojvodini u mestu prebivališta podnosioca prijave ili u mestu susedne jedinice lokalne samouprave. 

Kako su naveli, za investiciju za koju se podnosi prijava ne sme se koristiti podsticaji po nekom drugom osnovu (subvencije, podsticaji) za istu namenu.

Takođe, podnosilac prijave ne sme ostvariti novčane pozajmice od dobavljača od kojeg nabavlja investiciju koja je predmet podsticaja. 

Zainteresovani za konkurs koji nameravaju da se prijave u obavezi su da dokažu ekonomsku održivost projekta kroz poslovni plan, a sprovođenje aktivnosti ne sme da započne pre donošenja odluke o dodeli sredstava.

"Aktiviran značajan deo obradivih poljoprivrednih površina" 

Agroekonomista Milan Prostran kaže za Euronews Srbija da je u okviru programa kupovine seoskih kuća za mlade, najviše kuća kupljeno upravo u Vojvodini i da je logično što je najveće interesovanje za kuće u selima u Vojvodini zbog uređene infrastrukture i blizine gradova. 

"Vojvodina je dosta uređena infrastrukturno, lakše se odlučiti i živeti na selima u Vojvodini s obzirom na to da su gradski centri blizu, nijedno selo nije udaljenije više od tridesatak kilometara od gradova", rekao je Prostran.

On je naveo da je podelom besplatnih kuća aktiviran i značajan deo obradivih poljoprivrednih površina, koje su do sada uz te kuće ostajale praktično neiskorisćene. 

Euronews/Ljiljana Gradinac

 

Dodao je da je reč o nekoliko hiljada hektara i da se oko nekih kuća koje su kupljene za mlade koji žele da se bave poljoprivredom nalazi i do dva hektara poljoprivrednog zemljišta. 

Prostran, koji je zamenik predsednika komisije za praćenje korišćenja sredstava za kupovinu seoskih kuća za potrebe mlađih od 40 godina, rekao je da je akcija pokrajinskog sekretarijata za podršku mladima u ruralnim sredinama Vojvodine dobra. 

"Resursi su nam zapušteni, ostale su su nam i njive zapuštene pored kuća u kojima niko ne živi", rekao je Protran. 

Zaključno sa prošlom godinom, kupljeno je 2.650 kuća širom Srbije, a u ovoj godini još 100. 

"Ušli smo u treću godinu programa, u budžetu za ovu godinu je već obezbeđeno 500 miliona dinara i taj novac je počeo da se troši jer smo u ovoj godini kupili 100 kuća", rekao je Prostran. 

On je naveo da je planiran i projekat koji podrazumeva da se kroz dodatna sredstva podstiče privredna aktivnost tih ljudi koji odluče da žive na selu i onih koji se već bave poljoprivredom i da će to biti posao nove vlade. 

Komentari (0)

Biznis