Agrobiznis

Žiofre: Želimo da srpski poljoprivrednici postanu evropski

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2024

-

14:26

Žiofre: Želimo da srpski poljoprivrednici postanu evropski
Žiofre: Želimo da srpski poljoprivrednici postanu evropski - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da Evropska unija i Srbija imaju dugu tradiciju saradnje u poljoprivredi koja predstavlja deo procesa proširenja i da je želja da farmeri iz Srbije postanu evropski farmeri.

"Za to je neophodna podrška i zato smo kroz program IPARD2 opredelili 175 miliona evra bespovratnih sredstava, dakle to su bile donacije. U tekućem IPARD3 programu obezbedili smo donaciju od 288 miliona evra. Sredstva iz IPARD fondova pokriće ukupno nekih 60-75 odsto ukupnih ulaganja srpskih poljoprivrednika", rekao je Žiofre u EU paviljonu, gde su diplomate EU zemalja kuvale za posetioce 91. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

On je rekao da pored doprinosa EU postoji i nacionalni doprinos gde će i sami poljoprivrednici morati da ulože.

"I kada se sve to združi dolazimo do sume od 588 miliona evra. Taj novac poslužiće za modernizaciju poljoprivrede, takođe za bolju održivost i jačanje izvoznih kapaciteta", rekao je Emanuele Žiofre.

Kako je rekao kroz IPARD 3 program, podršku je dobilo 1150 poljoprivrednika.

"Svi izazovi zahtevaju da realizujemo brojne reforme, počevši od digitalizacije. Ona menja način kako se plasira roba. Imamo robote koji pospešuju efikasnost proizvodnje, takođe i satelite koji služe za predviđanje vremenskih prilika", zaključio je Žiofre i dodao da je ponosan što je baš Evropska unija glavni partner Sajma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis