Agrobiznis

Nedimović: Meso iz Srbije do kraja godine u EU, razmatra se mogućnost izvoza na nova tržišta

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

03/10/2021

-

09:54

Nedimović: Meso iz Srbije do kraja godine u EU, razmatra se mogućnost izvoza na nova tržišta
Nedimović: Meso iz Srbije do kraja godine u EU, razmatra se mogućnost izvoza na nova tržišta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle tri decenije, pileće meso iz Srbije naći će se od Nove godine na tržištu Evropske unije, svinjsko meso čeka poslednju kontrolu u februaru, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da se dogovara izvoz i u Vijetnam i da je svako novo tržište prilika za razvoj.

Nedimović je za RTS rekao da je šansa Srbije i u svežem mesu i u mesnim prerađevinama.

"Ima i jedna stvar koju ljudi cesto ne razumeju. Nije svinjsko meso samo but, nije samo krmenadla. Imate i drugih delova koji ne mogu da se prodaju na nekim tržištima, ali u Evropskoj uniji ih traže", objašnjava Nedimović.

On navodi i da sa premijerkom Anom Brnabić pokušava da dogovori izvoz u Vijetnam svega što inace ostaje i baca se – repova, ušiju, papaka...

"To je u Vijetnamu delikates roba. Hoćemo da prodamo sve što imamo, a ne da dođemo u situaciju da prodajemo samo meso, a ostalo pobacamo. Automatski su i troškovi veci i ne može da bude veca cena na tržištu", ističe Nedimović.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Nakon razgovora sa celnicima Svetske banke, Nedimovic najavljuje da sledi poziv Svetske banke i Vlade Srbije po sistemu 50-40-10 za stocare – za nabavku farmi, opreme neophodne za stocarstvo i traktora koji su u funkciji stocarstva.

"Sa druge strane, pregovaramo i o IPARD-u III. To je nova linija koja ce ici od 2022. do 2027. godine. Bice znatno veci nego što je bio IPARD II. Ucešće Evropske unije ce biti 288 miliona evra", navodi Nedimović.

Ističe da ce biti uveden i e-Agrar, odnosno mogućnost da se elektronskim putem podnose zahtevi za subvencije.

Nedavno je "Nomad fuds" postao vlasnik "Frikoma", a Nedimovic napominje da je ta britanska kompanija najveci preradivac smrznute hrane u Evropi.

"Oni drže 14 odsto evropskog tržišta u svojim lancima koje imaju. Zamislite koja je to prilika za srpsku smrznutu hranu", naglasio je Nedimović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis