Agrobiznis

U "srpskoj Toskani" svaka kuća ima bar jedan vinograd: Stare sorte daju specifične ukuse

Komentari

Autor: Rina

10/10/2021

-

13:13

U "srpskoj Toskani" svaka kuća ima bar jedan vinograd: Stare sorte daju specifične ukuse
Zlatimir Tanasijević - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

U selima u okolini Topole svaka kuća poseduje bar jedan mali vinograd. Uzgajanje grožđa i pravljenje vina ovde je tradicija i prenosi se sa kolena na koleno, pa se sa razlogom ovaj kraj naziva još i srpska Toskana. Generacije su odrastale među vinovom lozom i od malih nogu stasavale u spremne majstore. Jesen se ovde od pamtiveka prvo provodi u berbi, a zatim i u pravljenju vina. 

"Naš vinograd se prostire na oko 50 ari i bude oko dve tone grožđa, to su vinske sorte, vranac, hamburg, smederevka. Naše vino je specifično, jer pravimo kupažu sa svim tim sortama, tako je moj deda radio i tako volim i ja. Vino ne bude previše jako, utoli žeđ i prija, a malo zagreje dušu. Za domaćinstvo na selu se od davnina smatra da mora imati rakije, masti i vina i mi to poštujemo", rekao je za RINU Zlatimir Tanasijević.

Kad je berba i muljanje rade svi članovi porodice, dok je pretakanje i flaširanje njegov deo posla. Iako nemaju registrovanu proizvodnju vina, imaju sigurnu prodaju i to Tanasijevićima mnogo znači. 

RINA

 

"Bilo je godina kada je solidan prihod od prodaje voća i to je najjednostavnija i najbrža zarada. Obereš, naplatiš i onda se pripremaš za sledeću godinu, imaš zaradu da preživiš zimu i uložiš u prolećne radove. Međutim, godinama već voće je problematičnije prodati pa smo se odlučili za preradu u rakiju i vino, supruga pravi likere, džemove, slatka. Kad imam deset tona rakije u mom podrumu ja smem da uzmem i kredit na proleće, a ovako ne bi smeo da se zadužim, jer ne bih imao od čega da vratim“, ističe naš domaćin.

"Bolje piti vino nego lekove"

Oplenački kraj sličan je Francuskoj, kad godina ima dosta sunca vina su kvalitetna, a to dokazuju brojna vrhunska vina baš iz ovih krajeva. Grožđe rađa na osunčanim brežuljcima Oplenca i to vinima ovog kraja daje posebnu notu. 

"Rad u vinogradu za mene je posao u kome uživam, kad probam vino koje sam ja napravio i kad poslužim svoje prijatelje. Vino ima specifičan buke, ja ga cenim da je dobro kad ga probućkam po ustima i osetim na jeziku i nepcima da je lepo da mi prija, to su one naše stare sorte grožđa prokupac ili smederevka koje daju taj specifičan stari ukus", kaže Zlatimir. 

RINA

 

U skladu sa trenutnom zdravstevnom situacijom ovaj vinogradar iz Topole poručuje da je bolje piti vino nego lekove. 

"Više vina, znači manje bensedina. To vam je provereno tačno. Jednu čašu dnevno preporučuju čak i doktori", zaključuje kroz osmeh Zlatimir.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis