Agrobiznis

Izvoznici žitarica zadovoljni: "Tržište dobro snabdeveno, o revidiranju kvota možda kasnije"

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2022

-

18:38

Izvoznici žitarica zadovoljni: "Tržište dobro snabdeveno, o revidiranju kvota možda kasnije"
Jelena Blagojević - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Blagojević izjavila je danas da će kasnije biti razmatrano da li će biti revidiranja odobrenih kvota za izvoz žitarica koje iznose po 150.000 tona mesečno za pšenicu i kukuruz.

"U ovom trenutku to su te količine. Videćemo kako će se to dalje razvijati. Izvoznici su zadovoljni, zato što sada mogu određenu količine da izvezu", izjavila je ona tokom promovisanja žiga "Čuvarkuća" koji je Privredna komora Srbije (PKS) organizovala u jednom od supermarketa trgovinskog lanca "Veropulos".

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS-a Žarko Malinović ocenio je da je tržište Srbije dobro snabdeveno osnovnim namirnicama i da se može dozvoliti slobodan izvoz hrane, ali je naglasio kako razume oprez države.

"Kroz svakodnevnu komunikaciju s trgovcima i tokom pandemijske krize i tokom ove, radimo dnevne analize kretanja tražnje i koju dostavimo Vladi i damo preporuke, a one jesu da se omogući izvoz finalnih proizvoda u što većoj meri", rekao je Malinović.

Naglasio je da se u PKS-u veruje kako bi se izvozom žita obezbedila i stabilnost snabdevanja u regionu.

"Ne možemo da posmatramo Srbiju kao izolovanu ekonomiju. Imamo obavezu solidarnosti sa zemljama CEFT-a i iz našeg regiona. Takođe je važno da i te kapacitete u silosima oslobodimo, jer nam ide sledeće žetva", ocenio je Malinović.

Dodao je da će, prema informacijama koje PKS ima od proizvođača, ovogodišnja žetva biti dobra, što znači da će biti pšenice za izvoz.

"S druge strane, razumemo opreznost nadležnih državnih institucija, jer niko ne može da kaže koliko će trenutna kriza trajati", upozorio je Malinović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis