Agrobiznis

Vlada Srbije povećala kvote za izvoz brašna i pšenice: Neophodno oslobađanje skladišta za novi rod

Komentari

Autor: Euronews Srbije

30/04/2022

-

13:17

Vlada Srbije povećala kvote za izvoz brašna i pšenice: Neophodno oslobađanje skladišta za novi rod
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenu odluke o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo. Novom odlukom se omogućava povećanje kvota za izvoz pšenice na 220.000 tona i pšeničnog brašna na 23.000 tona na mesečnom nivou. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, ovakva odluka doneta je s obzirom na to da je snabdevenost domaćeg tržišta ovim proizvodima stabilna, a imajući u vidu da je, analizom zaliha, utvrđeno da je tržišni višak veći od predviđene kvote za maj mesec, pa je neophodno oslobađanje skladišnog prostora za novi rod, odnosno proizvode.

Veće premije za mleko

Na sednici je usvojena izmenjena i dopunjena Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini na osnovu koje se omogućava isplata premija za mleko za dodanih pet dinara za prvi kvartal tekuće godine.

Podsetimo, prethodnom odlukom Vlade od 20. aprila dozvoljen je izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna na mesečnom nivou, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8.000.000 litara. Po zahtevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou.

"U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog meseca neće moći da podnesu zahtev za izvoz. Zahtevi će se podnositi od 20. do 25.  tekućeg meseca za naredni mesec, dok će se za maj podnositi od 22. do 28. aprila", rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Do 20. aprila, Odlukom Vlade Srbije koja je stupila na snagu 11. marta, privremeno je bio zabranjen  izvoz osnovnih poljoprivrednih proizvoda bitnih za stanovništvo - pšenice, kukuruza, pšeničnog brašna, prekrupe i griza, kao i suncokretovog ulja. Privremena zabrana izvoza ovih proizvoda bila je uvedena u cilju sprečavanja kritične nestašice, a usled povećane tražnje na svetskom i domaćem tržištu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis