Agrobiznis

Ministarstvo trgovine: Neophodna edukacija stanovništva po pitanju rizika od konzumacije rakije sumnjivog kvaliteta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2022

-

11:03

Ministarstvo trgovine: Neophodna edukacija stanovništva po pitanju rizika od konzumacije rakije sumnjivog kvaliteta
Ministarstvo trgovine: Neophodna edukacija stanovništva po pitanju rizika od konzumacije rakije sumnjivog kvaliteta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo trgovine zajedno sa Savezom proizvođača rakije Srbije i nadležim institucijama pokrenuće kampanju edukacije stanovništva po pitanju rizika od konzumacije i prodaje jakih alkoholnih pića od neregistrovanih proizvođača, sumnjivog kvaliteta, potencijalno opasnog po zdravlje konzumenata, saopštili su iz Ministarstva trgovine.

Kako je istakao ministar Momirović, rakija je naš nacionalni proizvod, uvrštena od strane UNESKO-a na Listu svetske kulturne nematerijalne baštine, pa je naša obaveza da štitimo kvalitet ovog proizvoda.

"Moramo da uložimo jako puno energije kako bi pospešili proizvodnju i zajednički sa proizvođačima radili na podizanju kvaliteta rakija proizvedenih u Srbiji. Da bi to postigli moramo zajednički snagama da radimo na uređenju tržišta kako bi zaštitili potrošače i kako bi građani imali bezbedan i kvalitetan proizvod. Šljivovica nije običan proizvod, to je sasvim sigurno najveći brend u hrani i piću koji naša država ima i naša je dužnost da zaštitimo potrošače i zaštitimo rakiju kao nacionalni brend Srbije“, dodao je ministar Momirović.

MGSI, Đorđe Krstić

 

Zaključak sastanka predstavnika Ministarstva trgovine i Saveza proizvođača rakije je da Srbija ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali i evidentan problem jer veliki broj ljudi nije upoznat sa zakonskim regulativama koje im omogućavaju da posluju u legalnim tokovima.

Ministarstvo trgovine apeluje na sve potrošače da proizvedena rakija, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize, nije bezbedan proizvod. Ministar Momirović istakao je da će na ovaj način svi potrošači biti u mogućnosti da konzumiraju visoko kvalitetne rakije i opšti kvalitet proizvoda će biti podignut na viši nivo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis