Agrobiznis

Tanasković: E-Agrar za efikasniju poljoprivredu

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2023

-

16:14

Tanasković: E-Agrar za efikasniju poljoprivredu
Jelena Tanasković - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za poljoprivredu Jelena Tanasković izjavila je danas da se Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju bliže uređuju specifičnosti elektronskog upravljanja u postupku za ostvarivanje prava na podsticaje.

Govoreći na sednici Skupštine Srbije, Tanasković je podsetila da je e-Agrar uveden izmenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju iz 2021. godine.

"Izmene koje su predložene podrazumevaju potpuno uređenje sisteme funkcionisanja i upravljanja agrarnom politikom Srbije na jedan potpuno nov, precizan, statistički dokumentovan i transparentan način", poručila je Tanasković.

Kako je rekla, nakon uvođenja svih registara na jedno mesto, katastar, pergistri praćenja životnog veka životinja i praćenja svakog poljoprivrednog gazdinstva po periodima kako poljoprivreda funkcioniše, bićemo u mogućnosti da bolje upravljamo opredeljenim budžetom, kao i da bolje sagledamo regionalne razlike u različitim poljoprivrednim granama.

"E-Agrar se uvodi u cilju modernizacije i ubrzanja postupka za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju i omogućiće elektronsko podnošenje zahteva, uštedu u vremenu prilikom obrade zahteva, brže odobrenje i bržu isplatu, smanjenje mogućnosti greške prilikom podnošenja zahteva. Poljoprivredni proizvođači više neće morati da pribavljaju papirne isprave i gube svoje vreme na šalterima čime se značajno smanjuju troškovi postupka za svaku stranu", rekla je Tanasković.

Ona je dodala da je Predlogom zakona povećana subvencija za mleko sa sedam na 10 dinara po litru, a da je smanjen uslov za subvenciju sa 3.000 litara na 1.500 litara kravljeg mleka po kvartalu.

Takođe, istakla je, maksimalni iznos od 6.000 dinara subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju, preinačen je u minimalni iznos, tako da će ove godine, uz subvenciju za gorivo, iznositi 9.000 dinara.

"Ova godina je rekordna po izdvajenom novcu za poljoprivredu. Opredeljeno je 80 milijardi dinara, i to je dokaz jasne namere države da pomogne", poručila je Tanasković.
 

 

 

 

 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis