Agrobiznis

Veterinarske službe obavile 290.000 nadzora zbog afričke kuge kod svinja

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2023

-

15:09

Veterinarske službe obavile 290.000 nadzora zbog afričke kuge kod svinja
Veterinarske službe obavile 290.000 nadzora zbog afričke kuge kod svinja - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Veterinarske službe u Srbiji su do danas obavile oko 290.000 aktivnih nadzora kod domaćih i divljih svinja i uzele više od 12.000 uzoraka krvi i briseva organa za molekularna ispitivanja na afričku kugu svinja, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Uprava za veterinu tog ministarstva sprovodi nadzor na gazdinstvima sa svinjama, prema planu u kontinuitetu, kažu u ministarstvu i dodaju da se osim aktivnog i pasivnog nadzora kod domaćih svinja sprovodi i monitoring na afričku kugu kod divljih svinja u celoj zemlji, osim na području koje je proglašeno zaraženim, gde se sprovode mere u skladu sa rešenjima za suzbijanja bolesti.

U Ministarstvu poljoprivrede navode da je ove godine prvi slučaj afričke kuge kod domaćih svinja potvrđen 4. januara u Bosilegradu, da je Uprava za veterinu donela 58 rešenja o proglašenju zaraženog i ugroženog područja od ove bolesti te da su do danas na 617 gazdinstava u 26 opština potvrđena 1.083 slučaja afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 491 uginulih svinja.

U zaraženim gazdinstvima eutanazirana je 4.551 svinja.

Za uginule i ubijene svinje predviđena je puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja po hitnom postupku.

Afrička kuga svinja (AKS) je kontagiozna virusna bolest domaćih i divljih svinja a glavni izvor bolesti su divlje svinje.

Kada se bolest jednom prenese na domaće svinje, glavni faktori koji povećavaju rizik od širenja su neadekvatne mere biološke sigurnosti i ljudsko ponašanje.

Afrička kuga svinja je ove godine dijagnostikovana u nekoliko zemalja u regionu i to u Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i kod divljih svinja u Mađarskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima, insektima.

Za afričku kugu svinja ne postoji specifična terapija niti mogućnost prevencije vakcinisanjem.

Iz ministarstva apeluju na vlasnike da postave dezobarijere sa dva odsto rastvora žive sode na ulazu i izlazu u objekat, da veterinaru obavezno prijave sve bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje, da svinje ne hrane pomijama, da izbegavaju da ih vode na pašu, spreče direktan kontakt sa divljim svinjama kao i da ljudi koji su bili u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis