Biznis lideri

Ostalo je samo sedam dana do najluđeg Weekenda u godini – zna se ko sve dolazi u Rovinj

Komentari

Autor: Promo

14/09/2022

-

14:42

Ostalo je samo sedam dana do najluđeg Weekenda u godini – zna se ko sve dolazi u Rovinj
Weekend Media Festival - Copyright Promo/Weekend media festival

veličina teksta

Aa Aa

Da su Weekend Media Festival i Adris grupa idealni parteri, dokazuju 15 godina prepunih dvorana i nebrojeni posetioci koji u Rovinj redovno dolaze na najveću regionalnu komunikacijsku konferenciju. Produktivna saradnja nastavila se i ove, jubilarne godine, a Weekend.15 pripremio je ponešto o svemu važnom kao i pregršt novosti, trendova, zanimljivosti, dobrih rasprava i još bolje zabave. Otkrili smo ko vas sve očekuje u staroj Tvornici duhana od 22. do 25. septembra.

Zašto (opet) moramo da raspravljamo o ženskim pravima?

Kada je pre nekoliko meseci Vrhovni sud u Americi oborio 50 godina staru presudu "Rou protiv Vejda" koja je ženama Ustavom garantovala pravo na pobačaj, američki narod, ali i ostatak sveta nisu samo mirno posmatrali. Društvene mreže i portali eruptirali su nezadovoljnim zagovarateljima prava na izbor, a žene širom sveta postale su svesne da će vrlo verovatno morati ponovo da se bore za reproduktivna i druga prava za koja su se izborile njihove bake.

Promo/Weekend media festival

Vanja Jurić

Koji društveni činioci utiču na poimanje ženskih prava i odgovornosti, posebno nakon slučaja "Rou protiv Vejda", zašto Hrvatice putuju u Sloveniju kako bi obavile zahvat i zašto je važno podizati svest o ženskim pravima i pobrinuti se da ih poštuju i uvažavaju svi građani, znaju Ivana Paradžiković, Milana Vlaović Kovaček, Vanja Jurić i Aleksandra Dilevska Simova. S moderatorkom Nevenom Rendeli će preispitati položaj žene u konzervativnom društvu ponuditi potencijalno rešenje za očuvanje prava na izbor.

Može li snaga društvenih mreža…

Na primeru obaranja presude "Rou protiv Vejda" do izražaja je došla sva snaga i uticaj društvenih mreža. Osim što su izvrsna platforma za deljenje mišljenja, iskustva i stavova pa tako mogu podstaći revoluciju i pozitivne promene, društvene mreže promovišu kreativnost i autentičnost.

Stoga ne čudi kako se TikTok s preko 3 milijarde preuzimanja i preko milijardu aktivnih korisnika s vremenom pretvorio u jednog od najinovativnijih tehnoloških giganata koji kontinuirano menja muzičku, filmsku i brojne druge industrije, a za e-trgovine predstavlja moderan način pristupanja korisnicima.

Promo/Weekend media festival

Aljaž Peklaj

Kako je TikTok od samo još jedne društvene mreže u nizu postao ključan za osvajanje široke publike, znaju Aljaž Peklaj i Domen Rozman koji će na Weekendu otkriti kako TikTok menja i oblikuje svet, ali i koje inovacije možemo očekivati u budućnosti. U raspravi i predviđanju kako će se TikTok odraziti na pojedince i poznate brendove pridružiće im se i slovenački tiktoker Matej Rimanić, dobitnik glavne nagrade ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu za kratki TikTok film "Love in Plane Sight", a njihov panel "TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees" moderiraće svestrana Nevena Rendeli.

…dovesti do eksplozije "fake news"-a?

Paralelno s prednostima i mogućnostima koje nude društvene mreže, rastu i opasnosti koje proizlaze iz neznanja i neupućenosti. Tako raste kultura "fake news"-a koja u kombinaciji sa širenjem neproverenih informacija, a posebno u delikatnim situacijama koje zahtevaju dodatan oprez i proveru činjenica, mogu izazvati pravu pometnju u onlajn svetu. Ne pomažu ni senzacionalistički i "click bait" sadržaji koji postaju sve veći problem za istinito izveštavanje i informisanje građana o važnim pitanjima.

Promo/Weekend media festival

Ognian Zlatev

O ovom će problemu 21. veka raspravljati Marijana Grbeša, Ksenija Kardum, Dražen Klarić, Ognian Zlatev i Robert Tomljenović, koji će u panelu "Smrt činjenica" pojasniti koji alati pomažu da se proverene informacije razlikuju od lažnih vesti i kako se u moru "fake news"-a (ne)snalaze digitalni domoroci. Panel će moderirati prekaljeno lice malih ekrana, Tihomir Ladišić.

Goruća društvena pitanja oblikovana snagom mreža, potencijal TikToka i drugih platformi u izgradnji snažnog poslovanja, ali i potencijalne opasnosti koje se kriju u online svetu, kao i vruće rasprave o ljudskim pravima, samo su neke od tema jubilarnog Weekenda. Uz to, proslavu 15. rođendana najpopularnije komunikacijske konferencije u regionu obeležiće i svetski govornici, međunarodno priznati festivali kao i popularni izvođači i nezaboravni koncerti. Organizatori su osmislili program koji ne želiš da propustiš pa #SAMODOĐI!

Više informacija o jubilarnom Weekendu pronađi na www.weekend.hr.

Komentari (0)

Biznis