Biznis vesti

Do sada više od 930.000 prijavljenih za penzionersku karticu

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2023

-

09:50

Do sada više od 930.000 prijavljenih za penzionersku karticu
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik direktora Fonda PIO Aleksandar Milošević izjavio je danas da se za penzionersku karticu do sada prijavilo više od 930.000 korisnika, ali da se taj podatak menja iz minuta u minut. 

Proces prijave korisnika nije ograničen i svi koji se do sada nisu prijavili mogu u svakom momentu da podnesu prijavu, rekao je za Tanjug Milošević. 

Dodao je da je postupak prijave maksimalno pojednostavljen i da se  sprovodi elektronski, sa kućnog računara ili mobilnog telefona ili u filijali i službi Fonda PIO, na šalterima Banke Poštanska štedionica i JP Pošta Srbije.

Milošević je naveo da je potrebno pristupiti sajtu Fonda www.pio.rs i da je na naslovnoj strani baner za prijavu, u koji se unosi jedinstveni matični broj i broj telefona ili mejl adresa.  Sistem odmah potvrđuje da li je prijava prihvaćena, a nakon toga korisnici mogu očekivati poruku na telefonu da dođu po svoju karticu kada bude izrađena. 

"Da bismo omogućili što većem broju korisnika da preuzmu kartice u kratkom roku produžili smo rad šaltera samo za ove namene svakog radnog dana do 18 časova, a pripremamo se da uvedemo i radnu subotu, o čemu ćemo obavestiti korisnike", rekao je Milošević.

Dodao je da je pokrenut postupak pripreme za kućnu dostavu kartica, kako bi svi korisnici koji ne mogu doći u filijalu Fonda dobili karticu na kućnu adresu, uz obavezu da potpišu saglasnost i dostave Fondu PIO, kako bi im  kartica bila aktivirana.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Istakao je da su potpisivanjem sporazuma o saradnji sa društveno odgovornim kompanijama, javnim preduzećima, preduzetnicima, državnim institucijama, zanatskim radnjama, bankama, banjama i ostalim pravnim subjektima koji su se uključili u projekat Fonda PIO "Penzionerska kartica" obezbeđeni popusti do 50 odsto i ostale pogodnosti za korisnike penzionerskih  kartica.

Pregled pravnih lica sa navedenim popustima dostupan je korisnicima na zvaničnom sajtu Fonda PIO www.pio.rs/Penzionerske kartice, kao i na mobilnoj aplikaciji "Penzionerske kartice", koja je besplatna za korisnike i dostupna na mobilnim uređajima u Play Store ili App store.

"Sve delatnosti su zastupljene i to se potpuno poklapa sa interesovanjem korisnika. Najviše je firmi iz oblasti trgovine, apoteke, zdravstvene institucije, prodavnice tehničke robe i slično", rekao je Milošević. 

Istakao je da je na ovom projektu Fond PIO imao veliku podršku Vlade Republike Srbije, lokalnih samouprava i privrede. 

"Zajedničkim aktivnostima države, Fonda PIO i privrede stvoren je ambijent koji će penzionerima, korisnicima penzionerske kartice, omogućiti bolji životni standard i viši kvalitet života, što je i bila polazna osnova celog projekta", rekao je Milošević.

"U januaru 2023. smo imali redovno povećanje penzija od 12,1 posto, a od 1. oktobra penzije se dodatno vanredno uvećane za 5,5 odsto. Prosečna penzija, koja sada iznosi 37.786 dinara uz oktobarsko povećanje iznosiće oko 40.000 dinara", podsetio je Milošević.

Naveo je da će biti povećan i iznos opšteg boda na 1.172 dinara i biće ugrađen u obračun svih novih penzija. 

Naknada za pomoć i negu drugog lica za sve korisnike iznosiće 26.055 dinara, a naknada za pogrebne troškove za sve preminule korisnike povećava se za više od 3.000 i iznosiće 59.985 dinara.

"Krajem novembra ili početkom decembra svi penzioneri će dobiti jednokratnu pomoć od 20.000 dinara, a od 1. januara 2024. godine sledi redovno uvećanje penzija za 14,8 odsto", rekao je Milošević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis