Biznis vesti

Srbija će uvoziti šišarke, ali prioritet je domaća proizvodnja: "Dolaženje do semena četinara je težak i opasan posao"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Iva Mirčić

14/10/2023

-

08:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjih 15 godina opala je proizvodnja šumskog reproduktivnog materijala, kao i obim pošumljavanja u Srbiji. Zbog toga će država morati da uvozi šišarke i drugi sadni materijal. Šišarki u šumama u Srbiji ima dovoljno ali od sada će moći da se uveze i selekcionisano, probrano seme. Jedini uslov je da seme bude iz klimatski srodnog područja, a do sada su to bile Nemačka i Mađarska.

Ove godine Ministarstvo poljoprivrede izdalo je tri rešenja za uvoz semena, što je za jedno rešenje više od prethodne godine.

U Ministarstvu poljoprivrede navode da se seme uvozilo ali ne u velikim količinama. 

Dodaju da se forsira domaća proizvodnja, odnosno da se koristi ono što priroda sama proizvede. 

Euronews

 

"Mi forsiramo domaću proizvodnju, logično je jer se ceo koncept gazdovanja zasniva na tome da se koristi ono što priroda sama proizvede i odbaci to seme na zemlju, ali kad morate da sanirate velike površine imate potrebu za dodatkom. Dakle seme se uvozilo, ne u velikim količinama, to su minorne količine, to je manje od jedan posto ukupne količine semena koje se koristi u Srbiji", kaže za Euronews Srbija Ljiljana Sovilj iz Ministarstva poljoprivrede.

Da li su prikupljene količine iz prirode dovoljne? 

Šišarke kedra i bora je teško ubrati.

Boris Ivanović iz JP "Srbija šume" kaže za Euronews Srbija da su četinari izuzetno visoki, da su šišarke u krošnjama i da treba do njih doći.

"To spada u teške i opasne poslove, a radne snage tog tipa je jako malo, skoro da je nema na tržištu", rekao je on. 

I kada se prikupe, ostaje pitanje - ima li uopšte u njima semena.

Euronews

 

Od 1.000 kilograma ovakvih šišarki može se dobiti od 20 do 30 kilograma čistog semena, a od jednog kilograma čistog semena može da izraste od 25.000 do 30.000 sadnica bora.

Međutim, u praksi se sadi manje od toga, što ne mora da bude znak za uzbunu.

"Rasadnička proizvodnja nudi tu mogućnost da ukoliko postoji godina ili dve izostanka uroda, ako smo prethodne godine sakupili dovoljnu količinu semena, u rasadnicima ćemo ipak imati dovoljnu količinu sadnica i to je ono što mi i činimo", rekao je Ivanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis