Biznis vesti

Za penzionere sa najnižim primanjima 1.000 dinara manji računi za struju: Ko još može da računa na takvu pomoć

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

04/11/2023

-

08:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Elektroprivreda Srbije od 1. novembra primenjuje novi cenovnik isporučene električne energije, a od 1. novembra važe nove, 10 odsto više cene gasa. Na predlog Ministarstva rudarstva i energetike Vlada Srbije je usvojila izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu. Tako će tokom cele grejne sezone penzioneri sa najnižim primanjima dobijati 1.000 dinara niže račune za struju. 

Ovo pravo će moći da ostvare svi penzioneri koji imaju penzije do 21.766 dinara, pod uslovom da računi dolaze na njihovo ime. 

Dobra vest za penzionere je da će to sve biti urađeno po službenoj dužnosti, što znači da više neće morati da se čeka na šalterima i da se prikuplja dokumentacija. 

To je potvrđeno za Euronews Srbija iz nekoliko lokalnih samouprava na jugu Srbije. 

Iz nadležnih uprava zahtev ide ka PIO fondu, dobijaju se spiskovi penzionera koji imaju najniže penzije, zatim se šalju EPS, odakle se dobija njihov EDB broj, prave se rešenja i automatski će penzioneri dobiti umanjene račune. 

Penzioneri u Nišu sa kojim je razgovarala reporterka Euronews Srbija kažu da im svako umanjenje računa znači. 

Ko još može da računa na umanjene račune 

To pravo, po izmenama Uredbe o energetski ugroženom kupci, moći će da ostvare i građani sa uvećanom socijalnom pomoći. 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je rekla da penzioneri sa najnižim primanjima treba da se prijave u svojim lokalnim samoupravama i opštinama, a ako nisu u mogućnosti da se prijave, po službenoj dužnosti će im se račun umanjiti, ukoliko imaju merno mesto na svoje ime. 

"Želeli smo da što više ugroženih građana uključimo i da oni mogu da ostvare pravo na popust za struju, gas ili grejanje ove zimske sezone, te tako svi građani koji primaju uvećanu socijalnu novčanu pomoć će takođe moći da ostvare ovo pravo. Njih ima više desetina hiljada", rekla je Đedović. 

Iz nadležnog ministarstva podsećaju da računi ove zime, ukoliko građani racionalno troše električnu energiju, mogu da budu manji i do 40 odsto, ukoliko se račun plati na vreme i ako se više struje troši u nižoj tarifi, kada mogu da budu i duplo umanjeni. 

Uredbu o energetski ugroženom kupcu Vlada Srbije je donela krajem prošle godine. U resornom ministarstvu kažu da je do sada taj status steklo 72.000 domaćinstava, a nakon olakšane i ubrzane procedure, očekuju da taj broj bude znatno veći. 

Osim penzionera sa najnižim primanjima, pravo da dobiju status energetski ugroženog kupca imaju i građani koji primaju neku vrstu socijalne, neki od kriterijuma su i imovinsko stanje, primanja u porodici, zdravstveno stanje nekog od članova porodice. 

"Podržavamo sve što ide u korist potrošača"

Pravni savetnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije Marko Dragić rekao je da ta organizacija podržava sve mere koje idu u korist i zaštite potrošača, pogotovo kada imaju neke povoljnosti kao u ovom slučaju oni sa najmanjim primanjima koji jesu ujedno i najugroženija grupa potrošača. 

"Jeste da je to neki minimalni iznos od 1.000 dinara, ali na godišnjem nivou može da im prilično pomogne i da taj novac usmere u neke druge svrhe", rekao je Dragić za Euronews Srbija. 

Euronews

On kaže da u ovom trenutku nema tačnih podataka o ukupnom broju energetski ugroženih kupaca. 

"Trenutno 72.000 domaćinstava spada u tu kategoriju. Pohvalno je što će se po službenoj dužnosti dodeljivati taj status. Očekuje se da će mnogo veći broj biti obuhvaćen", naveo je Dragić. 

Govoreći o uštedama, Dragić je naveo da je prosečna mesečna potrošnja oko 3.000 ili 4.000 dinara za struju i da će od ušteda potrošači sa najnižim primanjima moći da kupe ono što im je potrebno, s obzirom na to da su njihova primanja mnogo ispod minimalne potrošačke korpe. 

"Kada je u pitanju gas, mogu da uštede za četiri ili pet meseci koliko traje grejna sezona. Taj novac od ušteda mogu da potroše na nešto što im je mnogo korisnije nego da plaćaju mnogo veće račune za struju", rekao je Dragić. 

On je rekao da je to možda za potrošače minimalni iznos, ali da je za državu to veliki trošak i ozbiljan udarac na budžet. 

"Cilj je da se pomogne najugroženijima. Država mora da preduzima takve mere kako bi zaštitila građane", naveo je Dragić i dodao da bi bilo dobro da su takve uredbe postojale i ranije, ali da je pohvalno što se uopšte to uradilo. 

 

 

Komentari (0)

Biznis