Biznis vesti

Poskupljenje gasa novi udar na budžet građana: Kolike račune mogu očekivati oni koji se greju na to gorivo

Komentari

Autor: RTS

22/09/2023

-

12:47

Poskupljenje gasa novi udar na budžet građana: Kolike račune mogu očekivati oni koji se greju na to gorivo
Tanjug/AP/Aurel Obreja - Copyright Tanjug/AP/Aurel Obreja

veličina teksta

Aa Aa

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da sve one koji se greju na gas očekuje poskupljenje, ali da je suština da ono neće biti veće od 10 odsto. Kilovat-sat gasa koštaće 4,54 dinara, odnosno sa PDV-om - 5,02 dinara.

On je objasnio da je 95 dolara barel nafte, a Srbija ima naftnu formulu.

"Na tržištu se sada može naći gas negde od 42 do 55 evra po megavatu. Odnosno, 550 dolara plus transport ili 450 dolara plus transport. Kada biste vi to preveli na naše cene, ovo poskupljenje je moralo da bude veće", smatra Bajatović.

Gas će od novembra biti skuplji 10 posto. Agencije za energetiku dala je saglasnost za poskupljenje gasa za javno snabdevanje pa će kilovat sat koštati 4,54 dinara odnosno, sa PDV-om 5,02 dinara.

Bajatović kaže da oni koji se greju na gas mogu očekivati skuplje račune za oko 850 dinara.

"Da preračunamo to sad na decembarsku prosečnu fakturu i da podelimo u dve kategorije, recimo 2.100 kilovat-sati gasa, gde je oko 200 metara kubnih povećanje će biti negde 847 dinara, a ako je 400 kubika, biće nešto više od 1.600 dinara u zavisnosti koliko potrošite“, kaže Bajatović.

EPA/ROMAN PILIPEY

 

Prema njegovim rečima, suština je da poskupljenje neće biti veće od 10 odsto.

"Odluka je donesena i ona će se primenjivati od 1. novembra. Što znači da će računa i početi da se plaća od 1. decembra. Na taj način smo pomerili, da kažem, praktično račune, odnosno ovo poskupljenje u iduću godinu“, napomenuo je Bajatović.

Direktor “Srbijagasa“ kaže da je 95 dolara barel nafte, a Srbija ima naftnu formulu.

"Na tržištu se sada može naći gas negde od 42 do 55 evra po megavatu. Odnosno, 550 dolara plus transport ili 450 dolara plus transport. Kada biste vi to preveli na naše cene, ovo poskupljenje je moralo da bude veće“, smatra Bajatović.

Prema njegovim rečima Srbija ima i dalje najpovoljniju cenu gasa u Evropi.

"Iz budžeta para nema. I tu je jedina mera MMF-a i Svetske banke. I to smo prihvatili u ovom budžetu gde je urađen balans. Znači, nema više para za socijalnu politiku“, napomenuo je Bajatović Mi smo i dalje najpovoljniji u Evropi. Ja to mogu odgovorno reći. Mi moramo da kupimo još 500 miliona metara kubnih gasa, najmanje“, napomenuo je Bajatović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis