Biznis vesti

Žiofre: Izvoz Srbije u EU u poslednjih 12 godina porastao šestostruko

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2023

-

16:11

Žiofre: Izvoz Srbije u EU u poslednjih 12 godina porastao šestostruko
Žiofre: Izvoz Srbije u EU u poslednjih 12 godina porastao šestostruko - Copyright FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji Emenuele Žiofre ocenio je danas da je Srbija imala velike koristi od trgovine sa EU i naveo da je izvoz Srbije u EU za 12 godina porastao skoro šest puta.

"Vrednost godišnjeg izvoza Srbije u EU porasla je sa skoro 3,2 milijarde evra u 2009. godini na nešto manje od 18 milijardi evra u 2022. godini. To je skoro šestostruki rast u periodu od dvanaest godina. Smatramo da ova i druge brojke moraju biti poznate srpskoj javnosti", rekao je Žiofre.

Kako se navodi u saopštenju EU Info mreže, robna razmena između EU i Srbije godinama je u stalnom porastu, a prošle godine je bilateralna trgovina dostigla ukupnu vrednost od skoro 40 milijardi evra.

EU je tradicionalno ključni trgovinski partner Srbije zaslužan za 58,7 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije u 2022. godini, sa sličnim procentima koji se nastavljaju godinama.

Što se tiče trgovine poljoprivrednim proizvodima, Srbija ima suficit u odnosu na EU, koji je u 2021. godini dostigao svoj istorijski maksimum od 688 miliona evra.

Tržište EU tradicionalno predstavlja najznačajniju izvoznu destinaciju za srpske poljoprivredne proizvode sa više od 50 odsto ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda Srbije u EU prethodnih godina, što je nastavak višegodišnjeg trenda.

Kompanije iz EU su daleko najveći strani investitori u Srbiji sa oko 60 odsto ukupnih direktnih stranih investicija registrovanih u periodu od 2010-2022. godine, što znači da više od 20,5 milijardi evra investicija dolazi iz EU u periodu od 2010-2022.

Kompanije iz EU direktno zapošljavaju oko 300.000 ljudi u Srbiji, dok je indirektno mnogo više građana Srbije zaposleno u malim i srednjim preduzećima u Srbiji, koja sarađuju sa investitorima iz EU kao njihovi dobavljači ili klijenti u različitim lancima vrednosti. 

Ovi i drugi podaci o trgovini su u središtu bilbord kampanje koju je Delegacija EU nedavno pokrenula širom Srbije, navodi se u saopštenju.

Bilbordi ilustruju veliki značaj koji EU ima Srbiju u poređenju sa drugim trgovinskim partnerima i nalaze se na 42 lokacije širom Srbije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis