Biznis vesti

Mali: Predlog Vlade biće da minimalna cena rada bude iznad 35.000

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

30/07/2021

-

09:18

Mali: Predlog Vlade biće da minimalna cena rada bude iznad 35.000
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će Vlada Srbije izaći sa predlogom da ove godine minimalna cena rada iznosi više od 35.000 dinara.


Mali je podsetio da je 2012. godine ona bila oko 15.700 dinara, a da je ove godine prešla 32.000 dinara.

"Duplo i više nego duplo je minimalna cena rada povećana u odnosu na 2012. godinu. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem i predsednicom Vlade, pa ćemo videti da ove godine po prvi put minimalna cena rada ode iznad 35.000 dinara", rekao je Mali, a saopšteno iz Ministarstva.

Napomenuo je da su u toku razgovori sindikata i poslodavaca, kao i da će se u razgovore oko minimalne cene rada uključiti i Vlada Srbije sa tim predlogom.

"Ovo je veliko povećanje minimalne cene rada, velika vest za sve zaposlene, ali s druge strane veliki trošak za poslodavce. Mi smo protekle tri godine iz godine u godinu smanjivali poreze i doprinose na zaradu, čineći zapošljavanje povoljnijim. To ćemo nastaviti. Razmišlja se o nekoliko opcija, da li povećati neoporezivi deo dohotka, ili smanjiti ili ukinuti neke delove koji se odnose na poreze i doprinose", naveo je Mali.

"Treći paket pomoći za otklanjanje posledica pandemije vredan skoro dve milijarde evra"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija u junu imala suficit 25 milijardi dinara, skoro 200 miliona evra, a da se krajem jula u budžetu očekuje višak od oko 35 milijardi, odnosno skoro 300 miliona evra.

"Mnogo nam jača ekonomija nego što smo čak i mi predvideli početkom godine kada smo planriali treći paket pomoći u vreme pandemije", rekao je Mali u jutarnjem programu TV Prva, ocenivši da će rast do kraja godine biti oko šest odsto.

On je, najavljujući realizaciju trećeg paketa pomoći za otklanjanje posledica pandemije, rekao da je taj paket vredan skoro dve milijarde evra, podsetivši da će u okviru te pomoći punoletni građani dobiti po još po 20 evra.

Građani koji su se prijavili za pomoć od 30+30 evra i već dobili prvu tranšu ne moraju da se prijavljuju Mali je najavio i da će iduće sedmice 777 samostalnih umetnika dobiti državnu pomoć, a 1. avgusta biće isplaćena i puna minimalna zarada za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu.

"Veoma je važno da se raspoloživi dohodak ne smanjuje, da se ne usporava privredna aktivnost", ocenio je Mali ocenivši da "ni mnogo veće i razvijenije zemlje" nisu imale pakete pomoći kao Srbija.

 

Komentari (0)

Biznis