Biznis vesti

Airbnb mora da plati 10 miliona amerikih dolara zbog obmane klijenata u Australiji

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

10:39

Airbnb mora da plati 10 miliona amerikih dolara zbog obmane klijenata u Australiji
Airbnb mora da plati 10 miliona amerikih dolara zbog obmane klijenata u Australiji - Copyright Tanjug/AP/LM Otero

veličina teksta

Aa Aa

Australijski sud je danas naložio kompaniji za iznajmljivanje smeštaja Airbnb da plati kaznu od 10 miliona američkih dolara zbog toga što je davala lažne ili obmanjujuće tvrdnje da su cene za njen smeštaj u Australiji na platformi izražene u australijskim dolarima, a ne u istoimenoj američkoj valuti.

Klijenti u Australiji, konkretno 63.000 ljudi, su između januara 2018. godine i avgusta 2021. godine, bili prinuđeni da plate cenu smeštaja u američkim dolarima - u valuti koja vredi više od australijskog dolara, prenosi AP.

Prema današnjem kursu sa međunarodne berze valuta Forex, jedan američki dolar se prodaje za 1,68 australijskih dolara. Airbnb se ranije obavezao sudu da će platiti dodatnih 10 miliona američkih dolara kao obeštećenje obmanutim korisnicima u Australiji.

"Na ovaj način želimo da pošaljemo snažan signal velikim digitalnim platformama kao što je Airbnb da moraju da poštuju australijski zakon o potrošačima i da ne obmanjuju klijente", izjavila je predsednica Australijske komisije za zaštitu konkurencije i potrošača Đina Kas-Gotlib.

Regionalna menadžerka kompanije Airbnb za Australiju i Novi Zeland Suzan Vildon se izvinila svim australijskim klijentima koji su morali da plate višu cenu za smeštaj u američkim dolarima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis