Biznis vesti

Bloomberg Adria o strategijama dekarbonizacije: Kompanije u Srbiji pale prvi ESG test

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

26/12/2023

-

12:04

Bloomberg Adria o strategijama dekarbonizacije: Kompanije u Srbiji pale prvi ESG test
Maša Njegovan - Copyright Blumberg

veličina teksta

Aa Aa

Dekarbonizacija privrede i uvođenje zelenih tehnologija, to su globalne smernice kompanijama pri primeni ESG standarda. Ti principi poslovanja su sve manje "nice to have", a  sve vise "must have". U Srbiji postoji aktivnost kompanija na polju nefinansijskog izveštavanja i predstavljanje prvih strategija dekarbonizacije. Maša Njegovan, viši rukovodilac za primenu ESG u Deloitte, kaže da je tema ESG za relativno kratko vreme dobila na važnosti u Srbiji i da velike kompanije sve više objavljuju svoje ESG izveštaje usklađene sa vodećim svetskim standardima.

To je zahtev koji pred njih postavljaju finansijske institucije, banke, u slučaju kreditiranja, ali i sve više osvešćeni kupci, klijenti, potrošači, prenosi u tekstu Bloomberg Adria. 

Njegovan kaže da su kompanije kod nas ove godine imale prvi test ESG performansa u skladu sa novim ESG regulatornim zahtevima iz Evropske Unije.

"Ono što znamo iz proverenih izvora jeste da su prve kompanije pale na tom testu. Neke su već izgubile svoje kupce iz Nemačke jer nisu usklađene sa zahtevima za poštovanje ljudskih prava i zaštite životne sredine. Imamo novi zahtev za koji tek očekujemo rezultate, a to je CBAM (Carbon Border Ajustement Mechanism) - prema kojoj se sve kompanije koje se bave proizodnjom, preradom i izvozom robe i sirovina za zemlje EU obavezuju da poštuju ograničenja emisije CO2 ukoliko žele da nastave sa izvozom u EU. CBAM je stupio na snagu prvog oktobra ove godine, a rok za podnošenje prvih izveštaja je 31. januar 2024. godine. Tek ćemo videti kakav će biti ishod usaglašavanja sa tom regulativom", navodi Njegovan.  

Blumberg

 

Šta čini razliku? 

Kada je u pitanju nemački zakon o dužnoj pažnji u lancima snabdevanja, naše kompanije, a posebno mala i srednja preduzeća nisu uspela da ga ispune.

Njegovan kaže da su zahtevi ovog zakona sveobuhvatni i da se trenutno odnose na nemačke kompanije sa preko tri hiljade zaposlenih i da one od svojih dobavljača zahtevaju da se usklade sa tim standardima.

"Ovo jeste veliki zalogaj naročito za manja preduzeća jer oni imaju svoje dobavljače, često iz azijskih zemalja i veoma je teško ući u trag i prikupiti sve informacije koje ovaj zakon traži. To je jedan proces koji zahteva dosta vremena i ulaganja, i samim tim neophodno je da se što pre krene sa pripremama za usklađivanje sa ovim zahtevima. Ovo je posebno važno za mala i srednja preduzeća", kaže Njegovan. 

Kada je u pitanju ono što će da čini razliku među kompanijama u primeni ESG standarda i šta nas očekuje iduće godine, Njegovan misli da je "sledeća godina početak kredibilnih planova i nešto što je neophodno uvesti jesu kredibilni klimatski tranzicioni planovi".

"Više nije dovoljno da kompanije samo pričaju da će postići date ciljeve bez dokaza tome kako planiraju da postignu te ciljeve. Dakle, ako kažete da ste neto nulta kompanija, morate da pokažete i koje su to investicije i strateški koraci koje planirate da preduzmete kako biste taj cilj postigli", rekla je Njegovan. 

Blumberg

 

Prvi put od Pariskog sporazuma napravljen presek stanja na COP28  

Ovu godinu obeležio je i COP28 čiji je fokus bio na dekarbonizaciji privrede.

"Pomešana su osećanja u vezi sa ishodom konferencije. Napravili smo globalni presek stanja po prvi put nakon potpisivanja Pariskog sporazuma i vesti nisu sjajne. Svet je daleko od postizanja cilja 1,5 stepena zagrevanja naspram preindustrijskog nivoa i tu postoji uregntnost klimatske akcije. Ono što jeste pomak, jeste da je po prvi put i tek sada na ovoj konferenciji eksplicitno priznato da su fosilna goriva ta koja su odgovorna za klimatske promene. Ono što je razočaravajuće jeste to što u završnom tekstu konferencije ne postoji dovoljno jaka poruka o tome da je potrebno iskoreniti i sasvim ukloniti fosilna goriva iz globalne ekonomije. Ono što je pozitivno jeste što su kroz konferenciju lansirane nove inicijative koje imaju praktičnu namenu ubrzavanja dekarbonizacije u celoj privredi", zaključuje Njegovan.  

  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis