Tehnologija

Inovacija za održivu budućnost: Predstavljen Vodič za zelene tehnologije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2023

-

16:12

Inovacija za održivu budućnost: Predstavljen Vodič za zelene tehnologije
Inovacija za održivu budućnost: Predstavljen Vodič za zelene tehnologije - Copyright NTP Niš

veličina teksta

Aa Aa

U okviru projekta “Preduzmi ideju” koji Inicijativa Digitalna Srbija realizuje sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), nastao je besplatni vodič “Zelene, održive tehnologije i inovacije”, koji je namenjen svima koji se interesuju za održivost, ekologiju i tehnološke inovacije. Vodič je osmišljen s ciljem da podrži kompanije, organizacije i pojedince u usvajanju inovativnih tehnologija koje doprinose očuvanju naše planete.

Ovaj besplatni vodič nastao u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Fakultetom zaštite na radu u Nišu, sa ciljem da čitaocima pruži osnovna saznanja, inspiraciju i praktične smernice, kako bi im pomogao da razumeju šta sve obuhvata ova oblast, aktivno se uključe u održivi razvoj i doprinesu izgradnji bolje budućnosti za sve.

"Ovakve inicijative i događaji su izvanredna prilika za nas, istraživače i autore, da stupimo u interakciju sa širom publikom i dalje komuniciramo svoje poglede na nove zelene tehnologije. Iskreno se nadam da su gledaoci podelili naš entuzijazam i da su napustili događaj puni energije da dalje istražuju mnoštvo mogućnosti koje održive tehnologije konstantno donose", rekao je Prof. dr Srđan Glišović, jedan od autora Vodiča za zelene, održive tehnologije i inovacije.

NTP Niš

 

"U Srbiji, najveći broj startap kompanija i timova deluje u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Digitalizacija procesa omogućava brzi razvoj proizvoda i pruža mnogo prilika za kreiranje inovativnih rešenja zasnovanih na IKT. Međutim, globalno gledano, mnogi uspešni startapi ne dolaze samo iz IT sektora, već i iz oblasti biotehnologije, mobilnosti, održivih i zelenih tehnologija. Srbija već ima institucije, istraživače i kompanije u ovim sektorima, a fokusiranjem na razvoj inovacionog ekosistema usmerenog ka zelenim i održivim tehnologijama, možemo postići diversifikaciju i povećati broj startap projekata u ovim oblastima. Naš vodič je korak ka popularizaciji inovativnog preduzetništva i prilika u ovim sektorima, posebno sa akcentom na zelene i održive tehnologije", izjavio je dr Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš.

"Cilj ovog vodiča je razumevanje važnosti zelelenih tehnologija i prednosti koje one donose donose sa sobom, podstičući multidisciplinarnost i interakciju između različitih sektora, uključujući nauku, tehnologiju, inženjering i preduzetništvo. Ova interdisciplinarna saradnja otvara vrata za inovativna rešenja koja kombinuju tehnologiju, ekologiju i društvenu odgovornost", izjavio je Tadej Kurepa, programski direktor projekta "Preduzmi ideju".

Vodič "Zelene, održive tehnologije iiInovacije" je besplatan i dostupan svima koji žele doprineti očuvanju životne sredine i stvaranju održive budućnosti. Možete ga preuzeti na ovom linku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin