Biznis vesti

Najbolje inovativne ideje na Startech konkursu: Aplikacija mapira skrivene potencijale važne za bitne odluke u životu

Komentari

Autor: Promo

27/12/2023

-

11:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na treći Startech konkursu stiglo je više od 300 prijava, a 25 najboljih inovativnih ideja dobilo je grantove od 15.000 do 60.000 dolara. Novac će im pomoći da u narednih godinu i po dana razviju svoje proizvode i osvoje domaće i inostrano tržište. 

Startech projekat je trogodišnja inicijativa vredna 5 miliona dolara koju su u krajem 2020. pokrenule kompanije Philip Morris i NALED u saradnji sa Vladom Srbije kako bi zajedno podržali razvoj inovacije i digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji.

Jedan od Startech grantista je Rastko Kojić, osnivač kompanije Mindberg. On radi na razvoju inovativne platforme koja se oslanja na analitičku psihologiju i proučavanje nesvesnih mehanizama ljudske psihe kako bi se otkrili skriveni potencijali i obrasci ponašanja koji su zajednički svima. 

Kojić je za Euronews Srbija rekao da je analitička psihologija psihološki pravac do kojeg je došao švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung i koji je sredinom prošlog veka istraživao mitologiju širom sveta kao i snove svojih klijenata. 

"On je analizom zaključio da se kroz sve to zajedno provlače određeni univerzalni obrasci i univerzalni principi koji su zapravo zajednički celom čovečanstvu i svim ljudima. On je te univerzalne principe nazvao arhetipovima i to je ono što je zapravo glavni mehanizam po kojem naša aplikacija funkcioniše", rekao je Kojić. 

On je objasnio da je njihova inovacija aplikacija koja mapira nesvesnu psihu, izdvaja dominantne arhetipove u nečijoj psihi i samim tim pomože da se otkriju neke nesvesne predispozicije i skriveni potencijali koji nakon toga mogu da se iskoristite na različite načine. 

"Neko to može da iskoristi da donese neku odluku u životu koja je u tom momentu trenutno bitna, neko može da analizira neke situacije iz prošlosti koje je imao i da dođe u situaciju da bolje razume zašto je nekada doneo neku ključnu odluku u svom životu. Sve u svemu, to je nešto što će ljudima pomoći da malo više razumeju sebe na neki način na koji verovatno do sada nisu probali", rekao je Kojić. 

On je naveo da je veliki deo projekta već završen i da su ga sami finansirali, a da je u planu da se aplikacija koja je trentuno na engelskom jeziku prevede na lokalni jezik i na još nekoliko svetskih jezika kako bi pokrili što veći deo tržišta. 

Aplikacija je već dostupna na svim platformama, a Kojić je naveo da će veliki deo granta koji su dobili iskoristiti da još poboljšaju i doteraju funkcije aplikacije. 

"U planu nam je da narednu godinu posvetimo razvijanju apliakcije koja bi bila posvećena korporacijama i ljudima iz biznisa. Veliki deo granta će naredne godine ići u razvijanje te aplikacije", dodaje on.

Njegov savet za mlade inovatore je da smognu snage i da imaju dovoljno samoupouzdanja i vere u sebe i u svoju ideju, ali i da budu spremn da u svoje inovacije ulože i veliki deo slobodnog vremena. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis