Biznis vesti

Mali o programu "Skok u budućnost": EXPO 2027 je najveća razvojna šansa Srbije, cilj je da boljitak osete svi građani

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2024

-

10:49

Mali o programu "Skok u budućnost": EXPO 2027 je najveća razvojna šansa Srbije, cilj je da boljitak osete svi građani
Mali o programu "Skok u budućnost": EXPO 2027 je najveća razvojna šansa Srbije, cilj je da boljitak osete svi građani - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Cilj nam je da kroz program "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" koji smo nedavno predstavili cela Srbija oseti boljitak, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i dodao da je jedan deo programa ekonomski razvoj i otvaranje fabrika, a drugi briga o ljudima.

"Briga o ljudima je nešto po čemu se prepoznaje jedno društvo, povećavaćemo plate i penzije, pomagati siromašnima da žive bolje, ulagaćemo u inovativne lekove", rekao je on gostujući na TV Prva.

Istakao je da će se briga o ljudima između ostalog ogledati i u povećanju davanja za novorođenu decu i najavio da bi na proleće, verovatno u aprilu, što će zavisiti od formiranja nove Vlade Srbije, trebalo očekivati rebalans budžeta čime bi se obezbedila sredstva za veća izdvajanja za ovu svrhu.

"Sada majke koje rode prvo dete dobijaju 380.000 dinara a dobijaće 500.000, za drugoređeno dete se dobija 460.000 a dobijaće se 600.000", rekao je on.

Naveo je i da su drugi program pomoći koji se ogleda u podršci majkama za kupovinu prvog stana u iznosu do 20.000 evra, do sada iskoristile 522 majke.

Mali je istakao da će se o detaljima programa razvoja pričati narednih dana i nedelja i ocenio da se on može realizovati jedino u saradnji svih građana i države.

Prema njegovim rečima, plan je da prosečna plata za tri godine dostigne 1.400 evra, prosečna penzija i minimalac po 650 evra a da bruto domaći proizvod bude 92,7 milijardi ili dostigne celih 100 milijardi evra.

"Srbija se menja i usmerena je ka tome da iskoristi sve svoje potencijale. Gradimo škole, bolnice, puteve, rekonstruišemo vrtiće i škole, ulažemo u poljoprivredu, kulturu, sport, pomažemo povećanju nataliteta, lečenju retkih bolesti", naveo je on.

Ocenio je da je ovo period najbržeg razvoja Srbije, a govoreći o tome koliko je nekada građeno i ulagano, a koliko sada naveo da je od 1945. do 2012. godine u Srbiji urađeno 596 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, a od 2012. do sada, "sa onim što će  biti završeno narednih godina, 955 kilometara".

Kada je reč o manifestaciji EXPO 2027. ocenio je da je on najveća razvojna šansa Srbije i da je predstavljeni program "Skok u budućnost" vezan upravo za projekat EXPO 2027. za koji se očekuje da će privući oko tri miliona posetilaca.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis