Biznis vesti

Američka kompanija koja se bavi obnovljivim izvorima energije potpisala sporazum sa Srbijom

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2021

-

10:44

Američka kompanija koja se bavi obnovljivim izvorima energije potpisala sporazum sa Srbijom
Piter Gudal i Aleksandat Vučić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se pregovara sa američkom kompanijom UGT Renewables LLC, koja se bavi obnovljivim izvorima energije, da na 2.000 hektara izgrade solarne panele na desetak lokacija širom Srbije. Tako bi se, rekao je, dobio dodatni gigavat struje i smanjila emisija ugljen-dioksida za 1,9 miliona tona godišnje.


Vučić je, nakon razgovora i potpisivanja memoranduma o razumevanja sa UGT Renewables LLC rekao da bi taj projekat bio početak nove ere i važan iskorak u budućnost za energetsku bezbednost Srbije.

"Predstoje ne laki razgovori oko uslova i verujem da ćemo brzo završiti i da ćemo napraviti najbolji mogući dogovor", rekao je Vučić i dodao da bi nakon potpisivanja ugovora izgadnja trajala oko dve godine.

Kako je rekao, taj projekat je od presudnog značaja za ekonomski razvoj i uspeh u okviru zelene agende Srbije. Predsednik je kazao da dodatni gigavat struje čini tri procenata ukupne električne energije Srbije i to još iz obnovljivih izvora energije3.

"Time bismo smanjili broj štetnih gasova - za 1,9 miliona tona CO2. Ukupna emsiija CO2 u Srbji je 51 miliona tona. Ovo je veliko ulaganje i investicija koja doprinosi ekonomskom rastu Srbije", naglasio je Vučić.

Sporazum su potpisali potpredsenica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i finansijski direktor u kompaniji UGT Renewables LLC Piter Gudal.

Potpisivanju je prisustvovao i ambasador SAD Entoni Gofri. Predstavnici UGT Renewables predvođeni osnivačem i predsednikom Robertom Bermanom krajem marta su ministraki Mihajlović predstavili neke od svojih značajnijih ulaganja u svetu i izneli predloge mogućih projekata postrojenja za proizvodnju solarne energije u Srbiji.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Ministarka Mihajlović je tada najavila skoro donošnje Zakona o obnovljivim izvorima energije kao pravnog okvira za ostvarivanje takvih projekata, koji je u međuvremenu donet.

Odlaganje taksi, šansa da se povećaju obnovljivi izvori

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi Srbija svakako imala problema, kada bi EU od sledeće godine primenila "karbonske takse", ali je to odloženo za 2026. godinu, te istakao da Srbija svakako mora da uradi sve što može da ima što više obnovljivih izvora energije i da očuva svoju energetsku bezbednost.

Vučić je, na pitanje u vezi sa "karbonskim taksama", za prekomerno emitovanje ugljen-dioksida u proizvodnji električne energije od uglja i da li bi Srbija imala novca za njih, rekao da je EU to odložila za 2026. godinu.

Srbija bi, kaže, imala problema zbog toga, jer bi za 12 odsto bili uvećani troškovi, Albaniji i Severnoj Makedoniji bi troškovi porasli za sedam odsto, dok bi Crna Gora imala najveće probleme, a za njima i BiH.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Naše je da u međuvremenu menjamo stvari, jer će razlozi za odlaganje primene biti samo čvršći, jači i veći. Reč je o konkurenciji na svetskom nivou i o različitim vrstama trgovinskog uticaja, da ne kažem, ucena... Tu smo mi toliko mali i nevažni, da ne donosimo odluku", rekao je Vučić.


On je istakao da je važno da mi uradimo sve što možemo kako bismo imali što više obnovljivih izvora energije.

"Za nas je tu situacija teška, jer ''hidro'' ne možemo da radimo ništa. Ljudi bi hteli da troše struju koliko hoće, ali da bude najjeftinija na svetu, ali da nemamo hidropotencijale... A, onda više niko ne želi ni vetropotencijale, jer time ubijamo ptice. U narednih 50 godina će neko da kaže da ne treba da imamo ni solarne panele, jer smo se valjda isprečili između sunca i svakoga... Ne bi me iznenadilo", primetio je Vučić.

U takvim uslovima, kaže, moraju se naći rešenja kroz solarne panele, te da se mora videti i šta će biti sa termo kapaciteta.

Preporuka za vas

Radnici Geoksa obavešteni o gašenju firme, za više od 1.200 zaposlenih prestaje radni odnos
Vlada Srbije se sprema za emitovanje "zelenih" obveznica za finansiranje ekološki održivih projekata

Komentari (0)

Biznis