Biznis vesti

Lučić: Od ponedeljka razgovori u Prištini o problemima MTS na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

10:26

Lučić: Od ponedeljka razgovori u Prištini o problemima MTS na Kosovu i Metohiji
Lučić: Od ponedeljka razgovori u Prištini o problemima MTS na Kosovu i Metohiji - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas da se tokom nedavne posete Stejt departmentu pripremao za sastanke koji će u ponedeljak u Prištini početi sa predstavnicima međunarodne zajednice i na kojima će se ukazati na agresivan pristup Kurtijeve administracije prema Telekomovoj kćerki firmi MTS na Kosovu i Metohiji.

Istakao je da je optimista pred razgovore koji slede tokom naredne sedmice i da se nada da će Telekom da reši probleme koje ima na Kosovu i Metohiji. 

"Oni su u avgustu, kada su pokušali da nas potpuno ugase, pokazali šta je njihov krajnji cilj. Tada nisu uspeli, ali sada idu na plan B, da nam otežaju poslovanje, pre svega tako što će ograničiti naše poslovanje i sprečiti nas da uzmemo jednog malog kablovskog operatera u Gračanici. Pokušavaju retroaktivno da nam uzmu kablovske operatere koje smo mi već akvizirali 2019. godine i izrekli su nam nerazumnu kaznu od milion i po evra", rekao je Lučić za TV Prva.

Dodao je i da se zaposleni u Data centru u Zvečanu, ulaskom policije sa dugim cevima u njihove prostorije, zastrašuju i istakao da takva vrsta ophođenja prema ovoj kompaniji mora da prestane.

"Međunarodna zajednica je na velikom ispitu. Naše poslovanje je definisano Briselskim sporazumom, a Kurtijeva administracija kontinuirano krši sopstvene zakone da bi nas sprečila dalje da se širimo. Predstavnik Agencije za zaštitu konkurencije se još u avgustu, iako je kaznu nama izrekao u decembru, pojavljivao na televizijama i  govorio da će nas kazniti", naveo je Lučić, uz ocenu da je to po evropskim merilima skandalozan način rada.

Istakao je da je Telekom Srbija uvek imao podršku američke ambasade, kao i EU ambasada i Miroslava Lajčaka, te da je čak i u EU izveštaju koji šestomesečno izlazi o Kosovu i Metohiji, pomenuta Telekomova firma.

"Tu je na neki način pomenuto da u principu prištinske vlasti ne bi smele da krše Briselski sporazum i da na administrativan način pokušavaju da nas brišu kršeći sopstvene zakone. Očekujem podršku i ovoga puta i mi ćemo dovesti stručnjake, ljude koji su čak i vodili pravni deo ove evropske komisije, da objasne na koji skandalozan način se ponaša Agencija za zaštitu konkurencije iz Prištine", rekao je Lučić.

Ocenio je da ni Evropa ni Amerika ne bi smele da dozvole tako lako kršenje zakona.

Naveo je i da postoji posebna tačka upisana u Briselski sporazum, a reč je o davanju treće licence za mobilnu telefoniju.

"Oni već 10 godina izbegavaju da nam daju treću licencu, jer znaju da bismo mi tada u mobilnoj telefoniji faktički dominirali na tom tržištu u konkurenciji dva vrlo slaba konkurenta. Faktički su sada ispod žita jednom operatoru čak dali određene privilegije za 5G, samo da se ne bi pokrenulo pitanje te treće licence", rekao je Lučić.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis