Biznis vesti

Jelen: Kineske banke dobro funkcionišu uprkos finansijskim previranjima

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

23:51

Jelen: Kineske banke dobro funkcionišu uprkos finansijskim previranjima
Dženet Jelen - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je u da su zvaničnici Ministarstva finansija koji su nedavno bili u poseti Pekingu dobili uveravanja da kineske banke „posluju dobro“ uprkos previranjima na finansijskim i tržištima nekretnina u zemlji, dodajući da ona ne vidi velike prelivanja na američku ekonomiju u ovoj fazi.

"Finansijska radna grupa sastala se prošle nedelje i zvaničnici američkog trezora su se fokusirali na pritiske u finansijskom i bankarskom sektoru, koji proističu iz problema duga lokalnih vlada i sektora nekretnina. Dobili su uveravanja da banke u Kini rade dobro“, rekla je Jelen, prenosi Rojters.

Ona je tokom posete centru za obuku u Milvokiju rekla novinarima da će se američko-kineska ekonomska radna grupa uskoro sastati u Pekingu kako bi razgovarala o ekonomskoj situaciji u Kini.

Upitana o potencijalu prelivanja kineskih previranja na američku ekonomiju, Jelen je rekla da bi to moglo imati nekog uticaja.

"Ako se rast uspori u azijskim zemljama koje su važni trgovinski partneri, možda ćemo videti neka prelivanja. Ali ne mislim da će ona biti velika", rekla je ona.

Što se tiče poziva da se zaplene stotine milijardi dolara zamrznute ruske imovine, Jelen je rekla da očekuje da ministri finansija G7 uskoro dobiju izveštaj u kojem se razmatraju potencijalne pravne osnove i rizike povezane sa oduzimanjem sredstava i njihovim preusmeravanjem na pomoć Ukrajini.

Ona je ranije rekla da će američki Kongres morati da usvoji zakon koji će omogućiti zaplenu ruske imovine koja se drži u SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis