Fokus

Bajden stopirao nova odobrenja za izvoz tečnog prirodnog gasa

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

22:16

Bajden stopirao nova odobrenja za izvoz tečnog prirodnog gasa
Bajden stopirao nova odobrenja za izvoz tečnog prirodnog gasa - Copyright Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden danas je blokirao odobrenja za nerešene i buduće zahteve za izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG), kada je reč o novim projektima. Ministarstvo energetike tokom pauze sprovešće reviziju kako bi sagledalo ekonomske i ekološke uticaje projekata koji traže odobrenje za izvoz LNG-a u Evropu i Aziju, gde je gorivo veoma traženo, preneo je Rojters.

Sekretarka za energetiku Dženifer Granholm navela je da će "revizija trajati mesecima, a zatim će biti otvorena za komentare javnosti, što bi mogli da potraje".

Bajden je rekao da će tokom ovog perioda "pažljivo biti razmotreni uticaji izvoza LNG-a na troškove energije, energetsku bezbednost Amerike i okruženje".

Aktivisti, koji se bave klimatskim promenama, pozdravili su ovaj potez, koji bi mogao da odloži odluke o novim postrojenjima do novembra, odnosno do predsedničkih izbora.

Oni kažu da novi projekti LNG-a mogu da dovedu do novih zagađenja, emisija od sagorevanja gasa i curenja gasa sa efektom staklene bašte metana.

Zvaničnici Bajdenove administracije obećali su da pauza neće naštetiti saveznicima, jer će biti napravljen izuzetak ukoliko im zatreba više tečnog gasa.

SAD vodeći izvoznik u svetu

Rojters napominje da se kompanije i države u Evropi oslanjaju na stalne isporuke LNG-a iz SAD, koje su prošle godine postale najveći svetski izvoznik otkada su evropske zemlje počele da odriču gasa iz Rusije, nakon početka rata u Ukrajini 2022. godine.

Portparol Evropske komisije Kristijan Vigand je istakao da "ova pauza neće imati kratkoročne i srednjoročne uticaje na sigurnost snabdevanja EU".

Američki saveznici u Aziji takođe žele američki LNG, jer nastoje da umanje potrošnju uglja.

S druge strane, portparol kampanje bivšeg predsednika republikanca Donalda Trampa Karolin Livit rekla je da je ta odluka "još jedna katastrofalna samonanesena šteta koja će dodatno potkopati američku ekonomsku i nacionalnu bezbednost".

Republikanci i Tramp, za koga se očekuje da bude protivkandidat Bajdenu na izborima u novembru, verovatno će pokušati da iskoriste svako odlaganje u davanju dozvole za nove projekte i optuže Bajdena da koči razvoj američke energetike, napominje Njujork Tajms.

Ovakva odluka doneta je u momentu, kada su Sjedinjene Američke Države vodeće u svetu i u izvozu tečnog prirodnog gasa i u proizvodnji nafte i gasa, a zemlja ima sedam izvoznih terminala, dok je još pet u izgradnji, navodi američki medij.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet