Biznis vesti

Potpisana izmena Posebnog sporazuma za projekat izgradnje vetroparka "Kostolac"

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

11:17

Potpisana izmena Posebnog sporazuma za projekat izgradnje vetroparka "Kostolac"
Potpisana izmena Posebnog sporazuma za projekat izgradnje vetroparka "Kostolac" - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Vladi Srbije danas su potpisane izmene Posebnog sporazuma za projekat obnovljive energije vetroparka "Kostolac", između države Srbije, Nemačke razvojne banke (KfW) i Elektroprivrede Srbije (EPS). 

Sporazum je u ime Srbije potpisala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, a u ime EPS-a, vršilac dužnosti direktora tog akcionarskog društva Dušan Živković.

Đedović Handanović je nakon potpisivanja ovog dokumenta kazala da je vetropark Kostolac prvi pilot projekat EPS-a u oblasti proizvodnje električne energije iz snage vetra. 

"Vrednost projekta vetroparka Kostolac je 144 miliona evra, a kapacitet će biti 66 MW. Proizvodnja ove elektrane, odnosno njenih 20 vetroturbina, biće dovoljna da zelenom energijom snabdeva oko 30.000 domaćinstava", rekla je ministarka.

Ona je naglasila da se ovaj projekat finansira iz kredita nemačke KfW banke, Evropske unije preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a deo sredstava obezbeđuje EPS.
Za ovaj projekat, kako je precizirala, EU će obezbediti 30 miliona evra bespovratno, 32,2 miliona evra izdvaja EPS, dok je koncesioni zajam KfW 80 miliona evra, a grant koji daje ta banka je 1,8 miliona evra. 

Đedović Handanović je najavila da se očekuje da vetropark bude priključen na mrežu i počne da isporučuje zelenu energiju za naše građane u prvom kvartalu 2025, navodeći da je deo internih saobraćajnica već  izgrađen i da na proleće kreće isporuka opreme za koju je potpisan ugovor.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ona je kazala da strateški pravci u kojima će se razvijati energetski sektor Srbije podrazumevaju povećanje učešća obnovljivih izvora energije (OIE) u proizvodnji električne energije i smanjenje emisije štetnih gasova, naglašavajući da to znači i da nove investicije EPS-a moraju ići u tom pravcu i doprinositi ostvarenju strateških ciljeva.

"Država je ta koja postavlja strateške ciljeve, a EPS ima važnu ulogu u njihovom ostvarivanju. Zato će ubrzanje investicije biti jedna od glavnih zadataka Nadzornog odbora i budućeg generalnog direktora ove kompanije", rekla je ona. 

Ministarka je navela i da u prethodnim godinama tih investicija nije bilo dovoljno, podsetivši da više od 30 godina nije izgrađena nijedna nova elektrana i da  se to odnosi i na baznu energiju i na zelene megavate.

"To smo počeli da menjamo, da ubrzavamo projekte koji su započeti u prethodnim godinama, pa smo tako prošle godine završili revitalizaciju HE Đerdap 1, kojim smo dobili novih 114 megavata hidrokapaciteta, a u narednim mesecima biće završen TE Kostolac B3 snage 350 MW", rekla je Đedović Handanović. 

Prema njenim rečima, sledeći korak je ulaganje u one OIE u koje EPS nije ulagao u prethodnim godinama, a to su energija vetra i solarna energija.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis