Biznis vesti

Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj: Srbija je za EBRD među pet najvećih tržišta

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

13:35

Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj: Srbija je za EBRD među pet najvećih tržišta
Mateo Kolanđeli - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je među pet najvećih tržišta za Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) koja je prošle godine u Srbiji investirala rekordnih 850 miliona evra, izjavio je danas regionalni direktor ove banke Mateo Kolanđeli.

On je na predstavljanju izveštaja o tranziciji, koji EBRD tradicionalno objavljuje svake godine i predstavljanju strategije ove banke za Srbiju, rekao da EBRD radi u Srbiji više nego bilo gde drugde.

"Srbija je za nas veoma važna zemlja što pokazuju i prošlogodišnji projekti, među kojima je i ulaganje 300 miliona evra za likvidnost Elektroprivrede Srbije, što pomaže u reformama u dekarbonizaciji. Drugi važan projekat bio je finansiranje naučno-tehnoloških parkova u Čačku i Kruševcu, kao i BIO 4 kampusa, a treća investicija je u Telekomove stubove", rekao je on.

Govoreći o planovima za naredni period istakao je da je usvojena strategija do 2028. godine i da je energetika na prvom mestu liste priorireta.

Prema njegovim rečima, u energetici će se sa privatnim sektorom investirati u mreže tranzicije kao i energetsku efikasnost, počev od zgrada odnosno njihovog energetskog renoviranja što, kako je rekao, nije lak posao. Naveo je da će se investirati i u smanjenje potrošnje energije malih i srednjih preduzeća.

"Sledeća oblast je infrastruktura i tu ćemo sa drumskog preći na železnički saobraćaj i povezivanje Srbije sa zemljama Zapadnog Balkana i Evropske unije", rekao je Kolanđeli.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kao sledeći prioritet u oblasti infrastrukture istakao je ekološku infrastrukturu i dodao da će se sa malim i srednjim preduzećima i startapima raditi na njihovom što lakšem provođenju kroz zelenu tranziciju

Vodeći regionalni ekonomista EBRD Piter Tabak je ocenio da su vesti za Srbiju dobre, jer se njena ekonomija dobro oporavila posle pandemije a i predviđanja idu u korist bržeg razvoja Srbije.

"Ove godine se u evrozoni očekuje brži rast nego prošle godine a glavni spoljnotrgovinski partner Srbije, Nemačka, 2024. očekuje rast što će pomoći i rastu srpske ekonomije", rekao je on.

Istakao je da je prošlogodišnji rast uglavnom podržan od poljoprivrede i građevinarstva, a kada je reč o ovoj godini očekuje se rast od 3,5 odsto, uz podršku jakih javnih investiicjja posebno onih vezanih za EXPO 2027.

Prema njegovim rečima, za očekivati je da se izvoz oporavi kao i da će usporavanje inflacije dovesti do rasta potrošnje stanovništva.

Kao još jednu dobru vest za Srbiju, naveo je činjenicu da se srpski izvoz diversifikuje, što se ogleda u rastu izvoza IT sektora što, kako je rekao, nadoknađuje slabiju tražnju za srpskom robom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis